2009. január 17., szombat

A darts mechanikai alapjai - A beállás

Mielőtt nekikezdesz ennek a fejezetnek, mindenképpen olvasd el az első, a Dobásról szóló fejezetet! Ez azért fontos, mert a fogás és a beállás a dobás követelményeihez igazodik, így annak megértése elengedhetetlen. Csak előnyödre válik, ha felismered e három tényező összefüggéseit.


Az egyetlen: A HELYES

Kizárólag egyetlen beállás létezik, amely minden tekintetben megfelel a dobás követelményeinek: Jobb láb elöl (balkezeseknél a bal láb, természetesen).




A képeken épp a célzás alatti pozíciót láthatjuk. Mikor célzunk, a dart, a cél és a szemünk egy vonalban van. Dobásnál törekednünk kell a 3-karos modell használatára egy kétdimenziós, függőleges síkon. Ezzel a megengedett hibahatár alá szoríthatjuk a kar oldalirányú kitérését. Könnyű kitalálni, hogy ebben a helyzetben nem tanácsos szemben állni a táblával, mindkét lábbal a dobóvonalat érintve. Talán kényelmesebb, mi mégsem használjuk.

Az optimális beállásban a vállak és a tábla síkja 90 fokos szöget zár be, ahogy az elöl lévő láb a hátsóval. Ám ez a legtöbb ember számára kényelmetlen, vagy éppenséggel lehetetlen. Így egy kompromisszumos megoldást kell találnunk.

A vállak iránya: Ez határozza meg a beállás lényegét. Meg kell próbálnod közel maradni a tökéletes 90 fokhoz, de nem szabad feláldozni a dobás kényelemérzetét. A tökéletes szög 50 és 80 fok között van. A pontos érték csak tőled függ.

A lábak iránya: A lábak iránya követi a vállak irányát, különben pofára esel. BANG!!


Egyensúly

A dobás minden pontján tökéletesen egyensúlyban kell lenned. Ez elég bonyolult a kezdők számára, és arra kényszeríti őket, hogy miénl előrébb hajoljanak.

Súlyelosztás Testtömeged nagyobb része az elöl lévő lábadra nehezedik (beálló láb), míg a hátsó lábadra (egyensúlyozó láb) éppen csak annyi, hogy tökéletesen egyensúlyban tudd tartani magad. Ne feledd, mindegy, milyen súlyelosztást használsz, a lényeg, hogy az állásod sziklaszilárd legyen. Ne ugrálj az első lábadon, annak mindvégig teljesen a padlón kell maradnia!

Előredőlés: Minél inkább előredőlsz, annál közelebb vagy a táblához (akkor miért is ne csináljam, igaz?), de ez sokkal inkább igénybe veszi a fizikumot, illetve instabillá teszi a dobást. Ha túlzottan előredőlsz, hamarosan azon kapod magad, hogy komoly hátproblémáid vannak, különösen ha erős csípőfordítással ötvözöd. Egészséged megőrzése érdekében használd az előredőlés okosan. A legtöbb profi megtalálta az optimális középutat. Tanácsért csak kédezd meg Bob Anderson hátműtétjéről.

Egyensúly: Egyensúlyozó lábad felel ennek kialakításában. Nem ajánlott dobás közben felemelni, bár néhány profi is ezt teszi, ám ezek a játékosok olyan tökéletes egyensúlyérzékkel rendelkeznek, hogy féllábon is megvernek téged. Tehát: ne 'ugrálj' dobás közben, az 'egyik láb a padlón' nem csak a biliárdban szabály. Erősen ajánlott darts játékosoknak is. Egyensúlyozó lábad nem kell teljes talpával a földön lennie (kezdőknek viszont ajánlott), csak a lábujjaidnak kell hozzáérnie.

Törzs: Beállásodnak garantálnia kell, hogy a tested nem mozdul dobás közben. Emlékezz csak a rögzített vállra az első fejezetből! Ne görbítsd be a hátad, tartsd a gerinced egyenesen! A tested legyen feszes, de a karod végig maradjon nyugodt.

Összegzésképpen, a beállás a legkevésbé nehéz, de fontos dolod. Ne állj a táblával szemben, mert ez zavarni fogja az összes többi technikai trükköt, és előbb-utóbb erőlködni fogsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése