2009. január 17., szombat

Szárak

Ahogy a tollak, úgy a szárak is nagy választékban kaphatók hosszuk, anyaguk és színük szerint.

nylon shafts Néhány műanyag szár. Ezek a szárak olcsók, így a törött szárak pótlása nem túl költséges. A nagyobb gond az, hogy ezek szárak hajlamosak a menetüknél eltörni, és ekkor a beletörött részt elég nehéz kiszedni a törzsből. Erre a célra létezik céleszköz (nézd meg az eszközöknél) is, de az általános eljárás az, hogy egy felforrósított csavarhúzót beleszúrunk ebbe a csonkba, majd kitekerjük.
aluminum shafts Néhány alumínium szár. Ezek ugyan drágábbak a nejlon száraknál, de tovább is tartanak. Nem ütközöl abba a problémába, hogy a menetnél törik el a szár, viszont könnyebben hajlik, és nehéz visszaegyengetni. Az alumíniumszárak nehezebbek is, mint a műanyagok, ami problémát jelenthet a darts tuningolásánál.
titan shafts Az itt látható titánium szárak a legutóbbi fejlesztéseket képviselik a szár-technológiában. Rendelkeznek az alumíniumszárak összes előnyével, de nehezebben hajolnak meg. Emellett persze ez a szárak közül a legdrágább.

Fémgyűrűk

shaft ring Ezek a kis gyűrűk arra szolgálnak, hogy a szárban megtartsák a tollat. Nem ajánlom a használatát. Ennek oka, hogy a gyűrűk tényleg nagyon erősen rögzítik a tollat a szárban.

Ahogy egyre jobb játékossá válsz, egyre kisebb "csoportokba" tudod dobni a nyilaidat. A kis csoportokba dobás nagyon fontos a dartsban. Hogyan másképp is lehetne elérni a maximális 180 pontos sorozatot anélkül, hogy a nyilakat szorosan egymás mellé dobnánk? Ha fixen rögzített a toll a szárban, nagy valószínűséggel eltérítés lesz belőle. Eltérítés történik, ha a táblában levő nyílon irányt változtatva csapódik az érkező nyíl a táblába. A beérkező nyílnak nincs elég helye -- el fogja téríteni a táblában álló nyíl. Amikor a toll erősen rögzített, ennek igen nagy a valószínűsége. Ha kevésbé szorosan van rögzítve a toll, ilyen esetben simán kieshet a szárból, és így elkerülhető a nem kívánt irányváltoztatás

Irányváltoztatás megelőzése

nice T20 Az első nyíl szépen landolt a tripla 20-ban. Cool!
deflected T20 Ouch! Az első nyíl szépen áll a T20-ban, de a második nyíl, ami szintén úton volt a tripla 20-ba, eltérült a szimpla 5-be. Kár érte.
nice grouping

Itt azt látjuk, mi történik, ha a toll elég lazán van rögzítve a szárban: A toll lerepült, és a második nyíl megtalálta útját a T20-ba.

Amilyen erősen egy nejlonszár önmagában rögzíti a tollat, éppen elegendő ahhoz, hogy megtartsa a tollat, amíg a nyíl a levegőben van. Amikor azonban a táblába ér, és megüti az ott álló nyilat, a toll le tud esni, elkerülve az eltérítést. Fémgyűrűvel ez nem lehetséges

flight pop-off

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése