2009. január 17., szombat

A dobás mechanikai alapjai - A dobás



Ezt tartalmat és a következő néhányat a budapesti Soul Darts Club honlapjáról gyűjtöttem ki, amely a képre kattintva is elérhető.

Az eredeti oldal elérhető angol nyelven, a www.dartbase.com oldalon

Első fejezet - A dobás
© February 1998 by Karlheinz Zöchling

A dobás

Először is nézzük, hogyan repül egy dart. A dart egy parabolikus pályát követ, ahogyan egy eldobott kő, vagy egy puszkagolyó is teszi.



A dart parabolikus pályán mozog

A röppálya lehet magasabb vagy alacsonyabb, attól függően, milyen erővel dobták el a dart-ot. A megfelelő dobásnak pontosan ezen a parabolikus pályán kell kivezetnie a dart-ot gyorsítás közben, és garantálnia kell, hogy a dart a kéz elhagyása után is folytatni tudja útját ugyanezen a pályán.

Hogyan kell a dart-ot végig a helyes pályán mozgatni? Ennek megfejtéséhez meg kell néznünk a dobó kar mechanikáját, mely pontosan leírható egy olyan 'gép'-ként, mely három (emelő)karból és az őket összekötő (gömb)csuklókból áll, valamint egy további csuklóval egy rögzített ponthoz is csatlakozik:

The highly useful multi-purpose lever-system of the human arm

A fenti képen látható, hogy a két gömbcsukló a csukló és a könyök, a rögzített pont a váll, míg a három emelőkar a felkar, alkar és a kéz.

Azok akiknek volt balszerencséjük mechanikához iskolai tanulmányai során, emlékezni fognak hogy ez egy nagyon egyszerű rendszer: Elvben minden lehetséges pálya leírható a karok tökéletes mozgatásával, és bár az emberi kar kisebb határok között mozgatható, a parabola pályán való mozgatása még mindig egy egyszerű gyakorlat.

A fenti kép már 'célzó' helyzetben mutatja a dobásra készülő kart. A következő animáción megtekinthető, hogyan dolgoznak együtt a 'karok' és a 'csuklók' a tökéletes dobás érdekében, mindvégig a kívánt pályán tartva a nyilat.

Animáció a dobó kar mozgásáról a három-karos rendszerben
Köszönet Tom Neijman-nak a Sitepeople -től, amiért elkészítette ezt az animációt!

Most, hogy már tisztában vagyunk a mechanikai alapokkal, itt az ideje, hogy megtárgyaljuk

Mi KÖTELEZŐ, és mi TILOS dobásnál

Mielőtt továbbhaladnánk, fordíts némi figyelmet a fenti animáció tanulmányozására! Először figyeld meg minden elem elhelyezkedését, aztán az egész rendszert, és végül azt, hogy az egyes elemek hogyan dolgoznak össze a dart pályán tartásának érdekében.

A 'csuklók'-ról és a 'karok'-ról

A váll: Ez az egyetlen pont a teljes folyamat során, melynek pozíciója egyáltalán nem változik. Tehát a cél, hogy a test egyáltalán ne mozogjon dobás közben (igen, ez egy TILOS dolog). Az egész dobásnak csak karból szabad dolgoznia.

A könyök: A hátrahúzás során végig egy helyben marad, majd a gyorsítás egyes pontjain elkezd emelkedni. Ez egy nagyon érdekes pont, mivel bizonyára sokan tanácsolták már neked is, hogy a könyöknek mindig egy helyben kell maradnia a dobás folyamán. Ez valójában hibás tanács. Nézd csak meg mégegyszer az animációt: a rögzített könyök arra késztet, hogy hamarabb dobd el a nyilat. Itt kb. olyan különbség, mint egy pisztoly és egy puska között. A puska hosszabb csöve biztosítja a nagyobb pontosságot. Ez a darts-ban a nyíl hosszabb kivezetésével valósul meg, ehhez viszont mindenképpen meg kell emelni a könyököd a dobás egy bizonyos pontjától. Figyeld meg azt is, ahogy a kéz a dart elengedése után is követi a pálya vonalát. Ez a dart elengedését könnyíti meg, hiszen így nem kell mindig abszolút pontosan ugyanazon a helyen elengednünk a nyilat. Még az sem baj, ha túlvezetjük egy kicsit, attól a dart még a helyes pozícióban marad.

A csukló: A csukló szerepe igen vitatott kérdés. Az animáció sem túl beszédes ezügyben, úgy látszik ez abszolút nem fontos. Ám a profi játékosok egyetlen okból mégis használják: segít a dart felgyorsításában. Téged nem emlékeztet a 3 'karos' modell egy ostorra? Ha a csuklódat 'ráhúzod' az 'ostorunk' végére (ami jelen esetben, hmm, maga a dart), az gyorsabban fog mozogni, ezáltal a rendszer többi részét lelassíthatod, mégis több erő kerül a dobásba, és megnövelheti a hatékonyságot. Azonban van veszélye is a csukló 'ráhúzásának': eggyel több mozdulat amit kontrollálni kell, és eggyel több hibalehetőség. Tehát amíg a profi játékosok sikerrel alkalmazzák, azoknak a kezdőknek semmiképpen sem javasolnám, akiknek nem ösztönösen jön ennek a mozdulatnak a kontrollálása


A dobás fázisai:

Célzás: Helyezd a tekinteted, a dart-ot és a célpontot egyvonalba! Fókuszálj a célra, ne pedig a nyílra vagy a belépő és igen csinos/jóképű lányra/fiúra. Használj a célzásra olyan pontot (csukló, nyíl hegye, stb) amilyet akarsz, vagy célozz ahogy jólesik, de: CÉLOZZ!!! A legtöbb játékos ösztönösen céloz, de meglepő módon néhány játékos nem teszi ezt már a kezdeteknél. Azonban ezt KÖTELEZŐ megtenni, tehát TEDD MEG mindig!

Visszahúzás: Csináld, de ne csináld túl gyorsan! Sok kezdő játékos fél attól, hogy visszahúzás közben szükségszerűen elveszíti a célpontot, de ennek kontrollálása csak gyakorlás kérdése. Csak néhány olyan eredményes játékos van, aki kihagyná ezt a műveletet, de a játékosok többi 99 százalékának ez egy újabb "KÖTELEZŐ" elem a dobásnál. Az, hogy mennyire húzod vissza a kezed személyenként változik, de általában minél inkább hátrahúzod, annál jobb. Ha kényelmes, húzhatod addig, amíg csak lehetséges. ELkerülheted a szemed vagy orrod kiszúrását, ha az állad alá vagy az arccsontod mellé húzod vissz a nyilat, a saját technikádtól függően. Tipikus hiba, hogy a játékos nem húzza vissza eléggé a nyilat, mivel ennek kontrollálása bonyolult, de ez az áldozat biztosítja a kellő helyet a gyorsításhoz, ezzel növelve az eredményességed. Hidd el: egy kis gyakorlással mind egyszerűbbé és egyszerűbbé válik majd!

Gyorsítás: Nem olyan nagy ördöngősség, mint ahogy gondolnád! Csináld természetesen, ne túl gyorsan és ne túl erősen. Csináld egyetlen egyenletes mozdulattal és mindig vezesd ki! Emlékezz rá, hogy a könyök egy kicsit megemelkedik. Ha csuklóból ráhúzol a dobásra, a kezed előrelendül, míg a karod teljesen kiegyenesedik a kivezetés végére, és a kezed rámutat a célzott pontra!

Elengedés: Ahogy azt fentebb írtam, a helyes dobás ösztönszerűen jön, és nem okoz problémát. Ha gondod van a nyíl elengedésével, az valószínűleg technikai hiba, nem emeled a könyököd, vagy nem vezeted ki a dobást. Ez a kritikus pont a csukló ráhúzásánál. A kéznek helyes szögben kell állnia az alkarhoz képest. Ha továbbmozdítod a kívánt szögnél, a dart hegye az elengedési pond alá fog mutatni, és ez - na jó, ezt olvasd el az 'A Dart' fejezetnél az oldal végén.

Rányújtás: Ez egy nagyon fontos dolog. Emlékezz a puska-pisztoly összehasonlításra. Tipikus hiba, amikor a játékos a dart elengedése után leejti a kezét. Csak egy pillanatra tarts meg a karod az utolsó fázisban, kinyújtott állapotában (ahogy a fenti animáción), és érezni fogod, hogy a dobás mennyire gyors.

Az elérendő cél eszközei

A Dart: A helyes dobás valódi sarokkövei a következők: Emlékezz az parabolaívre, amin végigvezeted a nyilat. Geometriai nyelvre fodítva, a nyiladnak a dobás alatt mindvégig a parabola mentén kell mozognia, és iránya mindig a parabola iránytangensével egyezik meg abban a kezed a parabola metszéspontjában (mmm..., remélem valami hasonló). Nem szükséges videoszalagra venned a dobásod és ellenőrizned, hogy a képernyőn mozgó kezed által követett vonal tökéletes parabolaív, ez rendszerint magától kialakul (köszönhetően kő-dobálásával-állatokat-gyilkoló-hogy-aztán-legyen-fini-vacsi-készítő-őseink genetikai örökségének). Fordítsd figyelmed a következő dolgokra: A dart hegye mindig mutasson felfelé a célzó pozícióban. Ez a szög növekedni fog visszahúzáskor, és csökken a gyorsítási részben. Amikor elengede a nyilad, az közel van a vízszinteshez, de még éppen felfelé mutat egy kicsit. Minden körülmények között, ha a dart hegye a dobás során bármikor lefele mutat, az ROSSZ, ROSSZ, ROSSZ! MEGÉRTETTED?!? Ez TILOS!!!

Billegés: Majdnem minden kezdő játékos nyila billeg valamennyire. A profik nyilai szinte soha nem billegnek. A billegés okai a következők lehetnek:

  • A dart valami más pályán lett gyorsítva, ami nem kifejezetten parabola jellegű.
  • A nyíl szár-toll összeállítása nem felel meg az aerodinamikai igényeknek. Használj standard alakú tollakat, és közepes hosszúságú szárakat a dobások gyakorlásához!
  • Valahol a dobásban van egy észrevehető rándulása a karodnak.
  • A leginkább valószínű: A nyíl hegye lefelé mutat valahol a dobás során.
  • A legkevésbé valószínű: A nyíl hegye túlságosan felfelé mutat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése