2009. január 17., szombat

A darts mechanikai alapjai - A fogás

Ennek a fejezetnek az olvasásához csak azután fogj neki, ha már elolvastad az "A dobás" című fejezetet. A fogás és a beállás a dobás ideális feltételeit teremti meg, annak tökéletes kivitelezését segíti elő. Sokat kamatoztathatsz abból, ha felfedezed ezeket az összefüggéseket

Mind más - Mind ugyanolyan

A fogás a legváltozatosabb része a dobástecnikának. Általában azt a fogást célszerű alkalmazni, ami a legkényelmesebb. Csak néhány TILOS van, amit szem előtt kell tartanod.

Az alapfogás:

Helyezd a dartot a nyitott tenyeredben. Egyensúlyozd és találd meg a tömegközéppontját. Most görgesd a nyilat a hüvelykujjaddal az ujjaid végére. Helyezd a hüvelykujjad egy kicsivel a tömegközéppont mögé, és tartsd annyi ujjaddal amennyivel tetszik, majd helyezd a karod célzási pozícióba. Készen is vagyunk.

A legtöbb fogás csak kicsivel tér el ettől az alapfogástól.

Alapkövetelmények:

  • Hegyet fel!
    Mint azt az első fejezetből tudod, a fogásnak alapvető követelménye, hogy a dart hegye a dobás minden fázisában felfelé mutasson. Ha tied nem felel meg ennek, változtass azonnal!
  • Biztosan, de ne szorosan.
    A fogásnak határozottnak kell lennie, de az ujjizmaidnak nem kell feszülniük az erőlködéstől. Ha az ujjaid elfehérednek a nyomástól vagy a nyíl recéi vágják az ujjad, valószínűleg túl erősen fogod. Ha az izmaid feszesek, az gondot fog okozni a dart elengedésénél és az egész dobás során. A Darts inkább a tapintásra támaszkodik, semmint az erőre. Hogy fenntartsd a tapintásod, tartsd a nyilat elég lazán, hogy még ne csússzon ki a kezedből, de elég határozottan ahhoz, hogy a gyorsítás közben irányítani tudd. Tipikus hiba a dart túl erős illetve túl laza fogása.
  • Hány ujjal?
    Gyakori kérdés, és általában nem megválaszolható. Legalább 3 (a hüvelykujj + 2), legfeljebb 5. Minden ujj a dart testével vagy a hegyével érintkezik, sohasem a szárral vagy még kevésbé a tollal. A két ujjas (hüvelyk + 1) fogás nem biztosít elegendő irányítást, ezért 3 a minimum. A több ujj több lehetőséget teremt az irányításra a gyorsítási fázisban, ugyanakkor megnehezíti az elengedést, ahol több ujj koordinálását kell megoldani. Az ujjak összehangolása az elengedés pillanatában a fogás alapvető kérdése. Biztosnak kell lenned abban, hogy egyik ujjad sem löki meg véletlenül a nyilat az elengedésekor, az utolsó pillanatban eltérítve a dartot a megfelelő iránytól. Ebből egyenesen következik a következő pont:
  • A dart alakja:
    Nem minden fajta fogás használható a különféle típusú darttípusokhoz. Nyilvánvalóan egy hosszabb test lehetővé teszi hogy több ujjal fogjuk meg, míg a kevesebb ujjal történő fogást rövidebb testű nyilaknál érdemes használni (rendben, ez egy kicsit leegyszerűsített összefüggés). Nem csak a neked legideálisabb fogást kell megtalálnod, hanem a számodra legmegfelelőbb alakú nyilat is. These things can of course only be seen combined, and reversely. Just another issue of personal preference.
  • Ne görcsölj!
    Mit tegyünk azokkal az ujjainkkal, amiket nem használunk a dart megfogásában? A legjobb, ha szabadjára engeded őket, vagy ugyanúgy tartod őket is, mint amelyikkel a dartodat fogod. Nem szerencsés például, ha négy ujjal fogod dartot, és a szabad kisujjadat a tenyeredhez zárod, mivel ebben az esetben egyrészt többi ujjad izmai is jobban megfeszülnek, másrészt az elengedésnél is megnő annak az esélye, hogy véletlenül meglököd a nyilad. Mindemellett pedig annak is fennál a veszélye, hogy a dart nyila lefelé mutat, ami -mint már rájöttünk- nagyon-nagyon rossz.
A fogások sokféleségét bemutatandó itt leírunk pár példát a profiktól. Ne feledd, hogy a fogás típusa -ahogy fentebb írtam- nagyban függ a dart alakjától, és viszont:
  • Tollfogás - Phil Taylor:
    Phil a szokásos tollfogással tartja a nyilat. Ez a fogás ugyanolya rossz vagy jó mint a többi, feltéve hogy meg tudod tartani előre mutató helyeztében a nyilat anélkül hogy oldalra fordulna a dobás közben. A tollfogás a második leggyakrabban használt fogás az alapvető változatok közül. Általában vékony, hengeres testű dart-oknál használják, amilyen Phil-nek is van.
  • Szélesre nyitott kéz - Dennis Priestley:
    Dennis közel függőlegesen szokta tartani az ujját, és minden a dart stabilizálásához szükséges feladatot a hüvelykujja lát el. Mikor utoljára láttam egy videón, már egy kicsit zárta az ujjait, de még mindig a legnyitottabb kezű játékosok egyike. Ez a fogás nagyon bizonytalannak néz ki, de nagy előnye, hogy tökéletes elengedést tesz lehetővé. Ezzel együtt természetesen nagy az esély a gyorsítás során annak, hogy elveszítjük a nyíl feletti ellenőrzésünket. Hogy hogyan tudja mégis kontrollálni a nyíl helyzetét ezzel a fogással, az számomra örök rejtély, amit csak ő ismer. Amikor ezt a fogást kipróbáltam, még a tábla eltalálása is problémát okozott. Vagy ösztönösen képes erre a mozdulatra, vagy pedig hosszú évek kitartó munkájával fejlesztette ki. Ez egy példa a fogások extrém világából. Dennis valamivel vastagabb nyilat használ mint az átlagos torpedó alakú nyilak, valahol a Phil Taylor és John Lowe által használt nyilak vastagsága között.
  • Kisujj a hegy végén - Eric Bristow:
    Eric a legjobb éveiben a kisujját a többitől eltartva fogta a nyilat úgy, hogy közben a kisujja a dart hegyét támasztotta. Hosszú hengeres alakú nyilat használt. Az ő fogása az egyik változata az alapfogásnak, nem a legjobb, de nem is a legrosszabb. Kevésbé tehetséges játékosok számára természetellenes lehet.
  • Háromujjas - John Lowe:
    John torpedó alakú nyilat használ, amia szokásosnál vastagabb és rövidebb, így a három ujjal való fogás természetes, hiszen több ujj nem is fér el a rövid testen. Megfontolandó az ilyen típusú nyilaknál.
  • Kisujj eltartásával - Rod Harrington:
    Rod hosszú és vékony testű nyilat használ, és ahogy a gyártás minősége és pontossága fejlődik, egyre vékonyabbat és vékonyabbat. Az alapfogást alkalmazza, miközben a kisujját vízszintesen eltartja. A többi ujja mind érintkezik a nyíl testével. Ez a fogás nagyon logikusnak látszik, én is hasonlót használok, majdnem ugyanilyen testhez.
  • A nyíl elejét fogva - Bob Anderson:
    Bob a nyíl tömegközéppontjától előrébb fogja meg a nyilat, éppenhogy csak egy kicsit a hegy mögött. Ez eléggé ritka, mivel a legtöbb játékos számára nagy küzdelmet jelent kifejleszteni egy jó tapintásérzetet ennél a fogástípusnál. Bob sokkal inkább "tolja", mint dobja a nyilat. A többieknél sokkal gyorsabb a mozdulat a dobás egész során ezért mindig úgy néz ki, mintha kapkodna. Nagy csuklómunka szükséges a dobáshoz. Tollfogást alkalmaz, ami logikusnak tűnik ehhez az extrém technikához és a hosszú, hengeres testhez. Ez a fogástípus nem javasolt, de kifinomult technika azok számára, akik nagyon dinamikusan szeretik játszani a játékot.


És most itt az alkalom, hogy megtaláld a saját fogásod!

Egyszerűen csak találd meg a saját fogásod. Minden, ami használható a felszerelésedhez és tudod irányítani, az jó. Ne másold le csak egyszerűen a többi játékost. Dolgozz a saját stílusodon. Persze ki fogod próbálni más módszerét, esetleg egészen extrémeket is, összehasonlítod őket, melyik jó a számodra és melyik nem, vagy egyszerűen csak rájössz olyan összefüggésekre, amik bővítik tudásod. DE! Te egy egyéniség vagy, ahogy a fogásod is az. Viszont ne vedd fel azt a rossz szokást, hogy minden héten új és forradalmi fogást próbálsz kitalálni. Próbálgasd egy ideig, válaszd ki a számdra megfelelőt, azután pedig gyakorold be és használd ezt.

2 megjegyzés:

  1. Phil Taylor rövid, tömzsi, torpedó formájú nyilakat használ: Target Power 9FIVE!

    VálaszTörlés
  2. Szia Béla! Taylor bácsi, nem kevés ideig nyerte a pdc világbajnokságokat, klasszikus arany testű hosszú szárú, keskeny tollú szettjével. Évszámokkal nem foglakozva, (mert lusta vagyok keresgélni) a cikk írója, nyilván még ezekre az időkre gondolt, ill akkor még valoszínűsítem nem létezett a tömzsi nyila a mesternek. Így kell olvasni a fentebb írtakat.
    Üdv! Zoli

    VálaszTörlés