2009. január 17., szombat

Karbantartás és szállítás

Karbantartás

A nyilak nem igényelnek túl sok karbantartást. A legtöbb részt ha elhasználódik (szár, toll, soft hegy), ki kell cserélni.

soft tip tips
egy csomó soft hegy

A soft hegyek gyakran meghajlanak. megpróbálhatod sajátkezűleg visszaegyenesíteni ha meg akarod menteni a hegyet, de a legjobb megoldás, ha gyakran cseréled.

A steel hegyek általában nem hajlanak el, de eltmopulnak egy idő után. Ezért aztán gyakran kell hegyezni őket. Létezik különleges csiszoló eszköz erre a célra, de a legjobb megoldás a dartok hegyezésére egy egyszerű csiszolópapír.

proper dart sharpening
hogyan hegyezd a dart-ot

Hegyezd a dart-jaid a képen látható módon! Tedd a csiszolópapírt az asztal szélére, majd csiszold kis szögben tartva a nyilat, és forgasd folyamatosan. (?!?) Ha merőlegesen csiszolod a hegyet, meg fogsz lepődni, milyen biztosan állnak majd a nyilaid a táblában. Ha új nyilat vásárolsz (vagy új hegyet a nyiladhoz) az első teendőd az kell legyen, hogy adsz egy kis egy-két simítást a csiszolópapírral. Az új hegyek felülete nagyon sima, és így könnyen kicsúsznak a táblából.

Karbantartó eszközök

special darts tools

1) Egy sokoldalúan használható "kombinált eszkőz" -- szár- vagy hegy meghúzására például
2) Egy a hegyező eszközök közül, amiről fentebb írtunk. Nem rossz, de a csiszolópapír jobb.
3) Egy okos kis eszköz a törzsbe beletört szárdarab eltávolítására. Ha műanyag szárat használsz, nagyon hasznos ez a kis eszköz, különösen ha meccs közben törik el a szárad és gyorsan kell kicserélned.

Szállítás

Darts tokok. Persze hordhatod a készleted a nadrágod zsebében is, bár ez elég rossz megoldás, különösen a tollakra nézve. Emlékezz a Toll részben leírtakra, miszerint mindig szétnyitva kell tartani a tollakat. A nadrágzsebed nehezen biztosítja ezt a feltételt. Tényleg muszáj beruháznod egy darts-tokra, hidd el, megéri az árát! A legjobb választás egy olyan tok, ami úgy tárolja a nyilakat, hogy közben a tollat is a megfelelő alakban tartja.

dart masterdartmaster
Ez egy nagyon hasznos tok a darts-készleted számára. Gyorsan kivehető a nyíl, és a tollakat is tutira jó szögben tartja. Nem a legolcsóbb megoldást de a legpraktikusabb. Én ezt ajánlom.

big boxdarts suitcase
És igen, a tökéletes darts-tok. Persze ha a pénz nem kérdés...

budget case
Nem a legjobb megoldás, mivel a tollat össze kell hajtanod, hogy el tudd tárolni a készleted.

low-budget case
A legutolsó alacsony költségű tok. Gyakran ilyet kapsz a készlettel vásárláskor. Nem igazán használható, mert itt szintén össze kell hajtani a tollat a tároláshoz.

1 megjegyzés:

  1. Én arra lennék kíváncs,hogy a dartboardot hogy kell karbantartani, mert már hallottam több külömböző trükköt (vizes törölköző, spriccelés, stb.) ugyhogy már teljesen összekavarodtam. Ha valaki tudna nekem tanácsot adni megköszönném.

    VálaszTörlés