2009. január 17., szombat

Darts Tuning

Az eredeti oldal elérhető angol nyelven, a www.dartbase.com oldalon


"Darts tuning" annyit tesz, mint meghatározni a darts beállításait, melyek alkalmazkodnak a dobásodhoz. Amikor beállításról beszélünk, a toll-szár összeállítást értjük alatta. Ez az összeállítás a felelős a darts aerodinamikai tulajdonságaiért. Alkalmazkodnia kell a darts fizikai követelményeihez (lásd A dobás mechanikája c. részt). A fő paraméter a helyes toll-szár kombináció meghatározásához a táblába dobott nyíl és a vízszintes által bezárt szög. Ezt sajnos csak akkor látod, ha steel táblára dobsz. Ha soft nyíllal játszol, keress egy steel táblát ennek megállapításához.

correct board angle

A helyes becsapódási szög 10 és 60 fok között van, ahogy a képen is látható. Minél inkább azonosan állnak a nyilaid a táblában, annál jobb. Például, ha mindhárom nyilad különböző szögben áll a táblában, valami rossz. Legvalószínűbb, hogy a nyilad meglehetősen billeg a levegőben, ami csak megfelelően komoly gyakorlással csökkenthető. Ilyenkor segíthet a nagyobb toll is, nagyobb stabilitást adva a nyíl röptének.

Általában a nagyobb toll ("standard" alakú vagy nagyobb) nagyobb becsapódási szöget eredményez. Jegyezd meg, hogy amikor hangolod a dart-jaid, ugyanazt a szárat használd a különböző tollak kipróbálásához. A szár hossza és anyaga szintén nagy befolyással bír a szár-toll összeállítás tulajdonságaira.

Azt is fontos tudni, hogy a szár súlya (vagy éppen a toll súlya!) szintén befolyással van a becsapódási szög alakulására. A nehezebb toll és szár kisebb szöget eredményez. Ez nagyon fontos, amikor a szár anyagáról döntesz. A fémgyűrű szintén befolyásolhatja, mivel nehezebbé teszi a szárat.

A darts hangolásához munka és türelem szükséges. Pár napot elég rászánni, hogy eltűnjenek a napi változások a dobásodból. Kezdésként jó választás a közepes nejlon szár és a "standard" alakú és méretű toll. Ebből a kezdeti beállításból azután elkezdheted kidolgozni a saját beállításaidat, attól függően, hogy a becsapódási szög túl nagy vagy túl kicsi a számodra.

Pörgetett vagy nem pörgetett dobás?

A pörgetés annyit jelent, hogy a dart repülés közben forog a hosszanti tengelye körül. Néhány játékos érdeklődött, ez vajon rendben van-e, vagy hibás dolog.

Nem hinném, hogy a pörgetés rossz dolog. Plusz egy hibaforrás, mivel plusz mozdulatot igényel, másfelől viszont plusz stabilitást ad a nyíl röptének. Az én szememben ez a két dolog semlegesíti egymást, azaz nem érdemes aggódni miatta. Nincs ok, amiért tudatosan erőltetni, vagy kerülni kellene.

A pörgetéshez nem kell hangolni semmit a darton. Ezt ugyanis nem befolyásolja szár-toll kombináció. Csak a dobásod határozza meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése