2009. január 17., szombat

A mezők pontértékei

A tábla elhelyezése


Mivel ugye mi mértékegységben mást használunk, ezért itt vannak az elhelyezést segítő adatok cm-ben:

Dartsvásárlás


Íme egy lista, mire kell figyelned, ha dartskészletet vásárolsz

1. Egy szupermarket vagy az IKEA nem a legmegfelelőbb hely a dartsvásárlásra. Némelyik ugyan áril dartskészleteket (steel és soft készletet egyaránt), gyakran táblákkal együtt. Az esetek 99%-ban azonban ezek a cuccok használhatatlanok. Ha soft, akkor a tábla rossz minőségű és méretű (a szegmensek eltörnek és nem cserélhetők). Ha steel, akkor a táblák leggyakrabban papírból készülnek, ami csak kevés játékot bír ki. Az itt kapható készletek a lehető legolcsóbbak, ez azonban nem olcsó árat jelent, hanem értéktelen minőséget.

Olyan üzletet kell keresni, ami a darts-ra specializálódott. Ha nem találsz ilyet, akkor keress egy horgász, vadász vagy fegyverboltot. Néha ezeken a helyeken is lehet darts-felszerelést kapni (legalábbis Európában), és ha van táblájuk, ahol ki tudod próbálni a nyilakat, akkor megtaláltad a megfelelő boltot. A kocsmákban és bárokban, ahol darts-ozni lehet, általában szintén árulnak darts-ot.

2. Hagyj elég időt magadnak kipróbálni a különböző nyilakat. Legalább 1 órát szánj rá, hogy kipróbáld a különböző alakú és súlyú testeket. Ha az üzletben nem biztosítanak ilyen lehetőséget, akkor az a bolt nem is jó.

3. Amikor kipróbálod a nyilakat, ne az alapján dönts, mit találsz el. Csak az számít, milyen érzést biztosít a dobás. Ez fontos, mivel új nyíl kipróbálásánál mindig sokkal jobban odafigyelsz, mint általában. Ezért érsz el jobb találatokat, nem pedig azért, mert a nyíl olyan nagyon jó.

4. Amikor próbálgatod a különböző nyilakat, először csak egy párat próbálj ki, és ez alapján próbálj egy előválogatást csinálni. Például, próbálj ki egy készletet, ami megfelelőnek tűnik. Ne felejtsd el kipróbálni a számodra furcsa alakú nyilakat, vagy ami teljesen más, mint amit használni szoktál. Az elfogultság nem a legjobb dolog amikor új készletet vásárolsz, ti. a tökéletes készletet kell megtalálnod, nem pedig azt, amit megálmodtál. Amikor kb 4 "várományost" kiszűrtél a többi közül, tovább kell vizsgálnod őket, és kiválasztanod az egyik felét. Amikor már csak két készleted maradt, kell eldöntened, melyik is legyen az e kettő közül (valószínűleg ugyanaz a típus lesz, két különböző súllyal).

5. Ha nem vagy biztos benne, melyiket vedd meg, ne vedd meg egyiket se, ne pedig mindkettőt. Ha kellemetlen megmondanod az eladónak, hogy mégsem veszel semmit sem a látogatásod 2 órás időtartama alatt tanúsított szívélyes kiszolgálás ellenére, vegyél pár szárat, tollat, vagy valami apróságot, amire előbb-utóbb úgyis szükséged lesz. Nem azt mondom, hogy őrjíts meg mindenkit a boltban az összes készlet kipróbálgatásával, hogy azután email-en 5%-kal olcsóbban vásárold meg. Szerintem ez nem fair. Hosszú távon ez megöli a kisebb darts boltokat, és egyszer csak azt veszed észre, hogy kifogytál a szárakból, éppen a versenyidény legfontosabb meccsén.

6. Amikor készletet mész kipróbálni, vidd magaddal azokat a tollakat és szárakat, amelyekkel alapban használod a nyilaid. Ha ez az első készletet, középhosszú szárral és standard tollal próbálgasd (ez a kombináció általában az alapfelszereltés minden készlethez).

7. Soha ne vegyél nyilat azért, mert jól néz ki. Soha ne vegyél olyan nyilat, amit nem próbáltál ki előtte. Leginkább az email-en történő vásárlás ellen vagyok. Természetesen ha mindenképpen olyan készletet akarsz, amilyen a csapattársadnak van és amivel előző este számtalan 180-at dobtál, akkor ez is rendben van. De itt kell figyelmet szentelnünk a 2. pontnak.

8. Amikor készletet választasz, vizsgáld meg a meneteit, és hogy kompatibilis-e a szabványos szárakkal és hegyekkel.

9. Ellenőrizd, hogy a készletben lévő nyilak törzsei azonos súlyban vannak-e! Ez nagyon fontos! Egy jó boltnak kell rendelkeznie alkalmas mérleggel. A nyilak maximum 0,2 grammal térhetnek el egymástól. Pl. ha egy készlet 22.1g, 22.2g és 22.3g, az elfogadtható egy "22 grammos" készletnek. Ha viszont 21.8, 22.0 és 22.2 grammosak, akkor nem. Minden vásárláskor el kell végezned ezt az ellenőrzést, kerül amibe kerül. Néhány jól ismert gyártó garanciát ad arra, hogy az általa gyártott nyilak bizonyos súlytartományba esnek (a Unicorn pl. 1/3 százalékos tűrést garantál), de ez nem jelenti azt, hogy a készlet van a súlyhatáron belül! A garancia csak azt mondja, hogy kicserélik a nyilad, ha észreveszed hogy a határon kívül esik a nyíl súlya.

10. A pénz nem lehet szempont. Azt vedd meg, ami megfelelő neked, ne a drágát. A drágább nem feltétlenül jelent jobbat (az egyetlen kivétel a cserélhető hegyű készlet steel nyilaknál). Ha egy 10$-os tetszik, vedd meg. Ha egy 100$-os nyújtja a legjobb érzetet, és a pénztárcád engedi, vedd meg azt!

11. Amikor az első tábládat keresed, az legyen egy szizal tábla. "Szizal tábla" a kulcsszó. Az első szizal táblád legalább darts edzéseid első éveiben elkísér. Mindegy, hogy egy klassz darts háttérrel szereled fel, vagy csak simán a konyhaajtóra, a fontos, hogy felírótáblát is szerezz hozzá. Egy ilyen táblát még email-en is rendelhetsz, nem lehet vele gond.

Mindenképpen kerüld el az olcsó papírtáblákat, amit főleg szupermarketekben árulnak, Ha az ajánlott 22-25 grammos nyilakkal dobálsz rájuk, nem fogják túlélni az első hetet sem.

Karbantartás és szállítás

Karbantartás

A nyilak nem igényelnek túl sok karbantartást. A legtöbb részt ha elhasználódik (szár, toll, soft hegy), ki kell cserélni.

soft tip tips
egy csomó soft hegy

A soft hegyek gyakran meghajlanak. megpróbálhatod sajátkezűleg visszaegyenesíteni ha meg akarod menteni a hegyet, de a legjobb megoldás, ha gyakran cseréled.

A steel hegyek általában nem hajlanak el, de eltmopulnak egy idő után. Ezért aztán gyakran kell hegyezni őket. Létezik különleges csiszoló eszköz erre a célra, de a legjobb megoldás a dartok hegyezésére egy egyszerű csiszolópapír.

proper dart sharpening
hogyan hegyezd a dart-ot

Hegyezd a dart-jaid a képen látható módon! Tedd a csiszolópapírt az asztal szélére, majd csiszold kis szögben tartva a nyilat, és forgasd folyamatosan. (?!?) Ha merőlegesen csiszolod a hegyet, meg fogsz lepődni, milyen biztosan állnak majd a nyilaid a táblában. Ha új nyilat vásárolsz (vagy új hegyet a nyiladhoz) az első teendőd az kell legyen, hogy adsz egy kis egy-két simítást a csiszolópapírral. Az új hegyek felülete nagyon sima, és így könnyen kicsúsznak a táblából.

Karbantartó eszközök

special darts tools

1) Egy sokoldalúan használható "kombinált eszkőz" -- szár- vagy hegy meghúzására például
2) Egy a hegyező eszközök közül, amiről fentebb írtunk. Nem rossz, de a csiszolópapír jobb.
3) Egy okos kis eszköz a törzsbe beletört szárdarab eltávolítására. Ha műanyag szárat használsz, nagyon hasznos ez a kis eszköz, különösen ha meccs közben törik el a szárad és gyorsan kell kicserélned.

Szállítás

Darts tokok. Persze hordhatod a készleted a nadrágod zsebében is, bár ez elég rossz megoldás, különösen a tollakra nézve. Emlékezz a Toll részben leírtakra, miszerint mindig szétnyitva kell tartani a tollakat. A nadrágzsebed nehezen biztosítja ezt a feltételt. Tényleg muszáj beruháznod egy darts-tokra, hidd el, megéri az árát! A legjobb választás egy olyan tok, ami úgy tárolja a nyilakat, hogy közben a tollat is a megfelelő alakban tartja.

dart masterdartmaster
Ez egy nagyon hasznos tok a darts-készleted számára. Gyorsan kivehető a nyíl, és a tollakat is tutira jó szögben tartja. Nem a legolcsóbb megoldást de a legpraktikusabb. Én ezt ajánlom.

big boxdarts suitcase
És igen, a tökéletes darts-tok. Persze ha a pénz nem kérdés...

budget case
Nem a legjobb megoldás, mivel a tollat össze kell hajtanod, hogy el tudd tárolni a készleted.

low-budget case
A legutolsó alacsony költségű tok. Gyakran ilyet kapsz a készlettel vásárláskor. Nem igazán használható, mert itt szintén össze kell hajtani a tollat a tároláshoz.

Soft és Steel darts hegyek

soft tips
egy nyaláb soft hegy

A soft hegyek igazából nem igényelnek "karbantartást". Ha elhajlik vagy eltörik, legegyszerűbb kicserélni.

Ha viszont "klasszikus" steel hegyeket használsz, nincs lehetőséged kicserélni a rossz hegyet. A fixen rögzített steel hegyet nem lehet cserélni, vagy ha igen, azt csak a boltban található speciális eszközzel. Ezzel együtt cserélhető hegyű steel nyilakat is árulnak. Ezek a hegyeket arra találták ki, hogy megelőzzék a kipattanó nyilakat. Ezek a készletek elég jók, és minimum 80%-kal csökkentik a kipattanó nyilak számát.

movable tip system 1movable tip system 1
két cserélhető steel hegy, de a piacon jóval több található

Ezek a cserélhető hegyek használhatók speciális steel készletekhez használhatók, melyeket a cserélhető hegyek gyártói dobnak piacra, valamint a rendszerint jóval olcsóbb soft készletekhez (kompatibilitási problémák adódhatnak, ezzel kapcsolatban olvasd el a Törzsekről szóló részt). A cserélhető hegyű steel készletek elég drágák is lehetnek. Ha soft játékos vagy, és steel táblán akarsz játszani vagy gyakorolni, nem szükséges egy drága steel készletre költened, elég ha kicseréled a soft hegyet egy "standard" cserélhető steel hegyre:

fixed tip
soft hegy cseréje steel hegyre

Darts Tuning

Az eredeti oldal elérhető angol nyelven, a www.dartbase.com oldalon


"Darts tuning" annyit tesz, mint meghatározni a darts beállításait, melyek alkalmazkodnak a dobásodhoz. Amikor beállításról beszélünk, a toll-szár összeállítást értjük alatta. Ez az összeállítás a felelős a darts aerodinamikai tulajdonságaiért. Alkalmazkodnia kell a darts fizikai követelményeihez (lásd A dobás mechanikája c. részt). A fő paraméter a helyes toll-szár kombináció meghatározásához a táblába dobott nyíl és a vízszintes által bezárt szög. Ezt sajnos csak akkor látod, ha steel táblára dobsz. Ha soft nyíllal játszol, keress egy steel táblát ennek megállapításához.

correct board angle

A helyes becsapódási szög 10 és 60 fok között van, ahogy a képen is látható. Minél inkább azonosan állnak a nyilaid a táblában, annál jobb. Például, ha mindhárom nyilad különböző szögben áll a táblában, valami rossz. Legvalószínűbb, hogy a nyilad meglehetősen billeg a levegőben, ami csak megfelelően komoly gyakorlással csökkenthető. Ilyenkor segíthet a nagyobb toll is, nagyobb stabilitást adva a nyíl röptének.

Általában a nagyobb toll ("standard" alakú vagy nagyobb) nagyobb becsapódási szöget eredményez. Jegyezd meg, hogy amikor hangolod a dart-jaid, ugyanazt a szárat használd a különböző tollak kipróbálásához. A szár hossza és anyaga szintén nagy befolyással bír a szár-toll összeállítás tulajdonságaira.

Azt is fontos tudni, hogy a szár súlya (vagy éppen a toll súlya!) szintén befolyással van a becsapódási szög alakulására. A nehezebb toll és szár kisebb szöget eredményez. Ez nagyon fontos, amikor a szár anyagáról döntesz. A fémgyűrű szintén befolyásolhatja, mivel nehezebbé teszi a szárat.

A darts hangolásához munka és türelem szükséges. Pár napot elég rászánni, hogy eltűnjenek a napi változások a dobásodból. Kezdésként jó választás a közepes nejlon szár és a "standard" alakú és méretű toll. Ebből a kezdeti beállításból azután elkezdheted kidolgozni a saját beállításaidat, attól függően, hogy a becsapódási szög túl nagy vagy túl kicsi a számodra.

Pörgetett vagy nem pörgetett dobás?

A pörgetés annyit jelent, hogy a dart repülés közben forog a hosszanti tengelye körül. Néhány játékos érdeklődött, ez vajon rendben van-e, vagy hibás dolog.

Nem hinném, hogy a pörgetés rossz dolog. Plusz egy hibaforrás, mivel plusz mozdulatot igényel, másfelől viszont plusz stabilitást ad a nyíl röptének. Az én szememben ez a két dolog semlegesíti egymást, azaz nem érdemes aggódni miatta. Nincs ok, amiért tudatosan erőltetni, vagy kerülni kellene.

A pörgetéshez nem kell hangolni semmit a darton. Ezt ugyanis nem befolyásolja szár-toll kombináció. Csak a dobásod határozza meg.


Szárak

Ahogy a tollak, úgy a szárak is nagy választékban kaphatók hosszuk, anyaguk és színük szerint.

nylon shafts Néhány műanyag szár. Ezek a szárak olcsók, így a törött szárak pótlása nem túl költséges. A nagyobb gond az, hogy ezek szárak hajlamosak a menetüknél eltörni, és ekkor a beletörött részt elég nehéz kiszedni a törzsből. Erre a célra létezik céleszköz (nézd meg az eszközöknél) is, de az általános eljárás az, hogy egy felforrósított csavarhúzót beleszúrunk ebbe a csonkba, majd kitekerjük.
aluminum shafts Néhány alumínium szár. Ezek ugyan drágábbak a nejlon száraknál, de tovább is tartanak. Nem ütközöl abba a problémába, hogy a menetnél törik el a szár, viszont könnyebben hajlik, és nehéz visszaegyengetni. Az alumíniumszárak nehezebbek is, mint a műanyagok, ami problémát jelenthet a darts tuningolásánál.
titan shafts Az itt látható titánium szárak a legutóbbi fejlesztéseket képviselik a szár-technológiában. Rendelkeznek az alumíniumszárak összes előnyével, de nehezebben hajolnak meg. Emellett persze ez a szárak közül a legdrágább.

Fémgyűrűk

shaft ring Ezek a kis gyűrűk arra szolgálnak, hogy a szárban megtartsák a tollat. Nem ajánlom a használatát. Ennek oka, hogy a gyűrűk tényleg nagyon erősen rögzítik a tollat a szárban.

Ahogy egyre jobb játékossá válsz, egyre kisebb "csoportokba" tudod dobni a nyilaidat. A kis csoportokba dobás nagyon fontos a dartsban. Hogyan másképp is lehetne elérni a maximális 180 pontos sorozatot anélkül, hogy a nyilakat szorosan egymás mellé dobnánk? Ha fixen rögzített a toll a szárban, nagy valószínűséggel eltérítés lesz belőle. Eltérítés történik, ha a táblában levő nyílon irányt változtatva csapódik az érkező nyíl a táblába. A beérkező nyílnak nincs elég helye -- el fogja téríteni a táblában álló nyíl. Amikor a toll erősen rögzített, ennek igen nagy a valószínűsége. Ha kevésbé szorosan van rögzítve a toll, ilyen esetben simán kieshet a szárból, és így elkerülhető a nem kívánt irányváltoztatás

Irányváltoztatás megelőzése

nice T20 Az első nyíl szépen landolt a tripla 20-ban. Cool!
deflected T20 Ouch! Az első nyíl szépen áll a T20-ban, de a második nyíl, ami szintén úton volt a tripla 20-ba, eltérült a szimpla 5-be. Kár érte.
nice grouping

Itt azt látjuk, mi történik, ha a toll elég lazán van rögzítve a szárban: A toll lerepült, és a második nyíl megtalálta útját a T20-ba.

Amilyen erősen egy nejlonszár önmagában rögzíti a tollat, éppen elegendő ahhoz, hogy megtartsa a tollat, amíg a nyíl a levegőben van. Amikor azonban a táblába ér, és megüti az ott álló nyilat, a toll le tud esni, elkerülve az eltérítést. Fémgyűrűvel ez nem lehetséges

flight pop-off

Toll

Az eredeti oldal elérhető angol nyelven, a www.dartbase.com oldalon


A toll azért szükséges, mert ez stabilizálja a nyíl röptét a levegőben. Nagy választékban kaphatók tollak színre, méretre és anyagra való tekintettel. Nincs "korrekt" vagy "legjobb" toll-alak. Hogy milyen tollat választasz, abszolút az egyéni dobásodtól függ. A tökéletes toll kiválasztása hosszú próbálgatások sorozata. Közelebbről fogjuk vizsgálni a darts tuningolása fejezetben.

A legfontosabb szabály a tollak használatában a következők:

1) Mindig ugyanolyan alakú toll legyen a 3 nyiladon

2) A tollak legyenek szétnyitva! Figyelj:

flat flight: bad
lapos toll: nagyon rossz!
Ez a toll lapos. Rossz, rossz, rosssz! Mikor új tollat szerelsz fel a nyiladra, az eredmény valahogy így néz ki. El kell végezned néhány kézi "szétnyitó" mozdulatot minden egyes új tollon.
flight dpread: good!
toll tökéletesen szétnyitva: jó!
A toll korrektül szét van nyitva. Mindig így kell szétnyitni a tollakat, mert csak ez garantálja a nyíl helyes röptét.

A fenti képen látható tollat "standard"-nak hívják. Létezik még "körte", "pajzs", "elektro" és sok más egyéb alakú toll is. Kezdőként ajánlott a "statndard" alakút használnod.

Protekotr

flight protectorA protektorok nagyon hasznosak. Eredeti célja meghosszabbítani a tollak élettartamát. Valahányszor egy becsapódó nyíl megüti a táblában álló nyíl tollát, fennáll a veszély, hogy a toll megsérül, tönkremegy. A protektor ezt a sérülést képes csökkenteni. Egy másik előny, hogy a protektor segít a tollak helyes nyitását megtartani -- ami nagyon fontos (ahogy azt fentebb leírtuk). Negatívuma, hogy hajlamos nagyon gyorsan elveszni. Amikor leesik a tollról, általában lehetetlen megtalálni a padlón -- mivel túl kicsi. Használj protektort. Rá fogsz költeni pár forintot egy szezon alatt, előnyei mégis megérik az árát.


Törzs

Az eredeti oldal elérhető angol nyelven, a www.dartbase.com oldalon


A törzs alakja

A törzs alkotja a dart fő részét. Ha valaki azt mondja: "veszek egy (új) dartot", az azt jelenti, hogy új készlet testet vásárol. Mára már szinte minden lehetséges alakú dartot kaphatunk, széles választékú recézéssel és bevágásokkal a kényelmes és biztonságos fogás érdekében..

A leglényegesebb dartsformák:

- hengeres
- torpedó
- hordó

Barrel shapes
Néhány törzs-forma. A bal oldali választékban két menettel rendelkező törzsek láthatóak (soft nyilakhoz), a jobb oldalon viszont rögzített hegyű steel törzsek.

Lehetetlen megmondani, melyik a "jó" választás. Nagyon elméleti tényekre támaszkodva talán a hosszú hengeres test lehet a legjobb, mivel a legvékonyabb test teszi lehetővé, hogy a legközelebb tudjuk dobni egymáshoz a nyilainkat. Jól lehet dobni a 140-eket és a 180-akat. De semmit nem segít, ha nem tudod kezelni az ilyen típusú nyilakat. A megfelelő törzs kiválasztása teljesen a személyes adottságok és preferenciák kérdése. Válassz olyat, amit kényelmesnek érzel. Ez sokkal fontosabb, mint bármilyen konkrét vagy "akadémikus" okfejtés a törzsformák teoretikus előnyeiről vagy hátrányairól.

A törzs felülete

A törzs felülete recézéssel és gyűrűkkel van ellátva a biztos fogás érdekében. Ez alapján is hatalmas a választék, rengeteg különböző felületi kialakítással gyártanak nyilakat. Természetesen lehetőség van teljesen sima felületű nyíl vásárlására is (bár ezeket a kezdők nem szeretik). És itt megint csak lehetetlen megmondani, melyik a legjobb választás. Válaszd azt, amelyik kényelmes, jólesik megfogni, és úgy gondolod, hogy fogod tudni használni.

Van még egy dolog, amire érdemes odafigyelni: a festett felületek. Lehet, hogy jól néz ki, viszont általában a festés csúszósabbá teszi a nyilat. Valószínűleg az egyetlen kivétel a Unicorn "gold" sorozata. Ezek a nyilak aranyozott bevonattal vannak ellátva (igazából nem tudom, milyen anyag lehet, de nem arany), ami javítja a fogást. Én ugyan nem tapasztaltam nagy különbséget ezek között a nyilak között, de sokan szeretik. Próbáld ki, keresd meg a neked valót!

A törzs anyaga

Manapság a leggyakoribb anyag a Nikkel-Wolfram ötvözet. A wolfram nagyon nehéz fém, így tekintélyes súlyú nyilak készíthetők belőle akár vékony kivitelben is. A wolfram bevezetése a darts-ban nagy befolyással volt a sportra. Az új nyilakkal lehetőség nyílt sokkal kisebb csoportba dobni őket mint előtte bármikor, és így a profik nyílátlagai is drámaian megnőttek. Nem túlzás ezt a fejlesztést "A wolfram forradalom"-nak nevezni.

A wolfram forradalom előtt a dart-ok főképp bronzból készültek. A bronz nyilakat még mindig használják egyesek, mivel sokkal olcsóbb mint a wolfram. Ennek ellenére a bronzból készült nyilak ma már egy ősi technológia képviselői, ezért én nem ajánlom.

Mivel technológiailag bonyolult 100%-os wolfram nyilakat gyártani, ilyen készletek nem érhetők el a piacon. Az összes kapható "wolfram" nyíl wolfram-ötvözet, leggyakrabban pedig nikkel-wolfram ötvözet. Amikor nyilat veszel, a wolfram tartalmát adják meg százalékban a dobozon (pl. 90% Tungsten). Tehát a 80%-os wolfram nyíl azt jelenti, hogy 80% wolframot tartalmaz az ötvözet, és 20% nikkelt. A wolfram nyilak 80-90% közötti wolframtartalommal kaphatók. A nagyobb wolfram-tartalom vékonyabb (és drágább) nyilat jelent. Nyitott kérdés, hogy a magasabb wolfram-tartalom megéri-e a magasabb árát. Én személy szerint azt mondom, a 80%-os wolfram nyilak majdnem mindenki számára megfelelőek.

Emlékezz: az egyeteln előnye a magasabb wolfram tartalomnak, hogy vékonyabb nyilat kapsz ugyanabban a súlyban, mint egy kisebb wolfram tartalmúnál. Önmagában a magasabb wolfram-tartalomtól nem garantál jobb technikát vagy játékot.

Az utóbbi években növekvő számban lettek allergiásak a nikkelre az emberek. Ahogy a nikkel-wolfram nyilak lettek az általánosak, kezdtek az ilyen embereknek gondjai lenni a nyilaikkal. Létezik néhány egyéb wolfram-ötvözet is a piacon, mint pl. az ezüst-wolfram és a réz-wolfram ötvözetek, bár ezek nagyon ritkák. A legnagyobb darts-gyártók nem gyártanak ilyet. Ha allergiás vagy a nikkelre, valószínűleg utána kell járnod ezeknek a megoldásoknak.

A törzs súlya

A darts súlya végtelen történet. A legtöbb ember tudja, milyen súlyú nyíllal kellene dobnia, melyek a legáltalánosabban használt súlyú nyilak, milyen az átlagsúly, és így tovább. Ezekre azonban itt sincs abszolút igazság. Talán az "átlag súly"-ra van, de ennek sincs túl sok értelme.

Egy példa két világbajnoktól:
Dennis Priestley 14 grammos nyíllal dob.
Raymond van Barneveld pedig 26 grammossal.

Ha az átlagra vagy kíváncsi, a válasz a 20 gramm, de ez sem jelent semmit, ha rengeteg féle súlyból jön ki ez az átlag.

Mindenesetre kezdőknek 22 és 25 gramm közötti nyilat javaslok, amelyek már kissé a nehezebb nyilak sorába tartoznak. Az ok, hogy fel kell fejlesztened az alap dobóképességed, hogy elérj egy bizonyos kezdő játékszintet nehéz nyilakkal. Valószínű könnyebb nyilakkal kicsit hamarabb elérnéd ezt a játékszintet, de a könnyebb nyilak nem kényszerítenek arra, hogy megfelelő technikát fejlessz ki, ami a későbbi fejlődést jelentősen megnehezíti. A nehezebb nyilak elnézőbbek a kisebb technikai inkonzisztenciákkal (más szóval: hibákkal) szemben, inkább mint a könnyűek (Éppen ezért szeretem a nehezebb nyilakat "jó-természetű" nyilaknak nevezni.) A könnyebb nyilak érzékenyebben reagálnak ada amit csinálsz (kis szándékos igazítás, valamint kis technikai hiba vagy hiányosságok)

Ha már van egy kis darts-os tapasztalatod, és megfelelő technikád, talán nem találod továbbra is elég meggyőzőnek a nehezebb nyilakat a "jó természetük" miatt. Ha ekkor úgy gondolod, olyan nyilat kellene használnod, amelyik érzékenyebb a reakcióidra, válts egy könnyebbre!

A soft játékosoknak sokkal kisebb ilyen téren a mozgásterük. A felső határ, amit a gépek üzemeltetői és a veresnykiírások előírnak, általában 20 gramm alatt van. Ha kezdő vagy soft játékban, az egyetlen amit tanácsolhatok, válaszd a maximálisan engedélyezett súlyú nyilakat.

Kompatibilitási szabványok

A kompatibilitás esetünkben azt jelenti, hogy különböző gyártók által gyártott szárakat és törzseket is együtt tudsz használni.

Steel és Soft hegy

A "klasszikus" steel nyilak rögzített heggyel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy nem használhatók soft heggyel. A klasszikus steel nyilaknak az egyik végén van a rögzített hegy, a másikon pedig menetes furat a szár rögzítésére.

A soft (műanyag hegyű) nyilaknak mindkét végén menetes furat van. Az egyik a műanyag hegy számára, a másik pedig a szár részére. Ezt a fajta nyilat steel-re is használhatod, ha a műanyag hegyet steel hegyre cseréled. Ilyen cserélhető hegyek többféle alakban is elérhetők.

Néha steel nyilat is készítenek két menettel, általában azért, hogy "cserélhető heggyel" lehessen használni. Az ilyen hegyek csökkentik a kipattanó nyilak számát. Bár az ilyen nyilakat kizárólag steel-re tervezték, használhatóak soft heggyel is. Csak cseréld ki a cserélhető hegyet műanyagra. Másrészt, a legtöbb soft nyíl felszerelhető cserélhető steel hegyekkel. Azért csak a "legtöbb", mert néhány cserélhető rendszerű hegy hosszabb menettel rendelkezik, mint általában. Például a Unicorn Hammer Head rendszere használható normál soft nyilakkal, míg a Harrows Power Point-ja nem.

Menetek

A menetek a legtöbb használatos wolfram nyílnál a "2BA" nevet viselik, mely a brit normákat követik. A régebbi bronz nyilak gyakran 1/4 inch-es menettel rendelkeznek. Ez a két menet nem kompatibilis. A 1/4 inch-es menet épp olyan ősi, mint a bronz nyilak, tehát nem kell aggódnod, ha wolfram nyilat vásárolsz. A standard szárak ill. hegyek amiket vásárolsz, mind 2BA menetűek, tehát nem okozhatnak problémát.

Azonban van néhány csapda. Néhány darts-gyártó készít nyilakat "alternatív" rögzítési módszerrel. A Bottlesen Hammer Head GT sorozata egy ilyen példa. Ezeknél a nyilaknál a szár nem menettel van rögzítve a törzshöz, hanem egy gumicsővel. Ez egy egyedi rendszer -- ugyanolyan jó vagy rossz, mint a menetes, viszont ehhez a nyílhoz a továbbiakban csak az adott gyártótól tudsz szárakat venni. A többi gyártó számára ugyanis nem gazdaságos az ilyen egyedi nyilakhoz szárat gyártani.

A másik gyártó, aki eszembe jut, a Unicorn. Ők is 2BA menetet használnak, de a tolljaik külső mérete egy kicsivel nagyobb, mint a többi gyártónál. Ez azt jelenti, hogy a Unicorn száraknál nem folyamatos az átmenet a törzs és a nem Unicorn szárak között. A szár egy kicsit eláll bármilyen más dart törzsétől. Természetesen minden más szár kicsit keskenyebb lesz a törzsnél, ha Unicorn törzshöz használjuk.

A lényeg az, hogy amikor új darts készletet váasárolsz, vidd magaddal a régi kiegészítőidet, amikkel használni akarod, hogy lásd használhatóak-e az új nyílhoz. Ha az első készletedet vásárolod, próbálj az olcsóbb standard kiegészítőkhöz használható nyilat venni, nem pedig azokhoz, amikkel a darts egy dobozban jött.


Felszerelés

Az eredeti oldal elérhető angol nyelven, a www.dartbase.com oldalon


A "The Dart Thrower" ezen részében a darts alapfelszereléseit tárgyaljuk. Miből áll a felszerelés, miből készül, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a különböző anyagok használata. Vetünk egy pillantást a darts-ok tuningolására is (hogyan befolyolhatjuka nyíl röptét a szárak és a tollak változtatásával), milyen karbantartást igényelnek a nyilak (pl. a hegy fenése), milyen kiegészítő eszközök érhetők el, és mire kell figyelnünk, ha dartsot vásárolunk.

Hegy Test Szár Toll Kiegészítők
"Klasszikus", rögzített steel (acél) hegy, soft hegy vagycserélhető steel hegy A fő alkotóelem, legtöbbször csak úgy hívják: "A Dart" A tollat rögzíti a megfelelő távolságban Stabilizálja a nyilat a levegőben Tollvédő, fém- és gumigyűrűk
stripped dart Egy nyíl, részeire szedve. A részek balról jobbra: hegy, törzs, szár, toll, tollvédő
assembled dart Ugyanez a dart, összeszerelve és játékra készen.

A "The Dart Thrower" ezen részének tartalma:

Törzs
Leírás a törzsek alakjairól, anyagáról, milyen súlyú nyilat válasszunk, és a kompatibilitási szabványokról (pl. milyen menetek használatosak).

Toll
A tollak alakjáról, és hogy mit kell róluk tudnod.

Szár
A szárak anyaga és fajtái (hossz).

Darts tuning
Hogyan határozzuk meg a helyes szár/toll kombinációt a játékunkhoz.

Soft és Steel darts hegyek
Pár dolog a soft nyilakról, és leírás a steel hegyek cseréjéről, valamint a cserélhető hegyű nyilakról.

Karbantartás és szállítás
Mit kell tudni a darts karbantartásáról, a legjobb módszer a steel hegyek hegyesen tartásáról, milyen tokot vásárolj a készletedhez, mit kell elkerülni, valamint leírás a hasznos segédeszközökről.

Dartsvásárlás
Mire kell odafigyelni egy készler megvásárlásakor.


A darts mechanikai alapjai - A beállás

Mielőtt nekikezdesz ennek a fejezetnek, mindenképpen olvasd el az első, a Dobásról szóló fejezetet! Ez azért fontos, mert a fogás és a beállás a dobás követelményeihez igazodik, így annak megértése elengedhetetlen. Csak előnyödre válik, ha felismered e három tényező összefüggéseit.


Az egyetlen: A HELYES

Kizárólag egyetlen beállás létezik, amely minden tekintetben megfelel a dobás követelményeinek: Jobb láb elöl (balkezeseknél a bal láb, természetesen).




A képeken épp a célzás alatti pozíciót láthatjuk. Mikor célzunk, a dart, a cél és a szemünk egy vonalban van. Dobásnál törekednünk kell a 3-karos modell használatára egy kétdimenziós, függőleges síkon. Ezzel a megengedett hibahatár alá szoríthatjuk a kar oldalirányú kitérését. Könnyű kitalálni, hogy ebben a helyzetben nem tanácsos szemben állni a táblával, mindkét lábbal a dobóvonalat érintve. Talán kényelmesebb, mi mégsem használjuk.

Az optimális beállásban a vállak és a tábla síkja 90 fokos szöget zár be, ahogy az elöl lévő láb a hátsóval. Ám ez a legtöbb ember számára kényelmetlen, vagy éppenséggel lehetetlen. Így egy kompromisszumos megoldást kell találnunk.

A vállak iránya: Ez határozza meg a beállás lényegét. Meg kell próbálnod közel maradni a tökéletes 90 fokhoz, de nem szabad feláldozni a dobás kényelemérzetét. A tökéletes szög 50 és 80 fok között van. A pontos érték csak tőled függ.

A lábak iránya: A lábak iránya követi a vállak irányát, különben pofára esel. BANG!!


Egyensúly

A dobás minden pontján tökéletesen egyensúlyban kell lenned. Ez elég bonyolult a kezdők számára, és arra kényszeríti őket, hogy miénl előrébb hajoljanak.

Súlyelosztás Testtömeged nagyobb része az elöl lévő lábadra nehezedik (beálló láb), míg a hátsó lábadra (egyensúlyozó láb) éppen csak annyi, hogy tökéletesen egyensúlyban tudd tartani magad. Ne feledd, mindegy, milyen súlyelosztást használsz, a lényeg, hogy az állásod sziklaszilárd legyen. Ne ugrálj az első lábadon, annak mindvégig teljesen a padlón kell maradnia!

Előredőlés: Minél inkább előredőlsz, annál közelebb vagy a táblához (akkor miért is ne csináljam, igaz?), de ez sokkal inkább igénybe veszi a fizikumot, illetve instabillá teszi a dobást. Ha túlzottan előredőlsz, hamarosan azon kapod magad, hogy komoly hátproblémáid vannak, különösen ha erős csípőfordítással ötvözöd. Egészséged megőrzése érdekében használd az előredőlés okosan. A legtöbb profi megtalálta az optimális középutat. Tanácsért csak kédezd meg Bob Anderson hátműtétjéről.

Egyensúly: Egyensúlyozó lábad felel ennek kialakításában. Nem ajánlott dobás közben felemelni, bár néhány profi is ezt teszi, ám ezek a játékosok olyan tökéletes egyensúlyérzékkel rendelkeznek, hogy féllábon is megvernek téged. Tehát: ne 'ugrálj' dobás közben, az 'egyik láb a padlón' nem csak a biliárdban szabály. Erősen ajánlott darts játékosoknak is. Egyensúlyozó lábad nem kell teljes talpával a földön lennie (kezdőknek viszont ajánlott), csak a lábujjaidnak kell hozzáérnie.

Törzs: Beállásodnak garantálnia kell, hogy a tested nem mozdul dobás közben. Emlékezz csak a rögzített vállra az első fejezetből! Ne görbítsd be a hátad, tartsd a gerinced egyenesen! A tested legyen feszes, de a karod végig maradjon nyugodt.

Összegzésképpen, a beállás a legkevésbé nehéz, de fontos dolod. Ne állj a táblával szemben, mert ez zavarni fogja az összes többi technikai trükköt, és előbb-utóbb erőlködni fogsz.

A darts mechanikai alapjai - A fogás (képekkel)

Néhány kép a fogásokról
Hosszú hengeres test - háromujjas fogás
1. 2 alapfogás hosszú hengeres testhez

A bal oldali kép a következő alapfogást ábrázolja: 3 ujj a testen (a 4. ujj nem ér hozzá, bár úgy látszik ezen a képen). A kisujj kissé eltartva.

A jobb oldali kép egy négyujjas fogást mutat ugyanazon a testen.

Mindkét képen látható, hogy a hüvelykujj jóval a dart tömegközéppontja mögött van - jól érezhető a nyíl. A dart hegye természetesen szépen felfelé mutat.

(a használt nyíl: Bottelsen Hammer Head "Bernd Hebecker", 18grammos test)

Long cylindrical barrel - 4 finger grip


3 fingers on a short barrel
2. ugyanaz a fogás mint az 1-es számú képen, csak rövidebb testű nyíllal

Ez a két kép azt mutatja, hogy általában nem probléma ugyanazt a fogást alkalmazni különböző nyilakon. Háromujjas fogás az inkább torpedó alakú testen - a négyujjas fogás már nem kényelmes ezen a darton.

(ez egy Harrows "Dennis Priestley" típusú nyíl)

3 fingers on a short barrel

The pencil grip
3. a "tollfogás"

Mindkét kép a "tollfogást" mutatja más irányból. Ez a fogás széleskörűen és jól használható, vagy legalábbis a világbajnok, Phil Taylor számára elég jó.

(ez a "Bernd Hebecker" Hammer Head nyíl)

Okay okay, I have to admit it - I'm not Phil!

Looks a bit strange, huh?
4. variációk

Ez a fogás már egy kicsit extrém, ezért kezdőknek ellenjavallt.


Mmm, feels a bit strange, too!

A darts mechanikai alapjai - A fogás

Ennek a fejezetnek az olvasásához csak azután fogj neki, ha már elolvastad az "A dobás" című fejezetet. A fogás és a beállás a dobás ideális feltételeit teremti meg, annak tökéletes kivitelezését segíti elő. Sokat kamatoztathatsz abból, ha felfedezed ezeket az összefüggéseket

Mind más - Mind ugyanolyan

A fogás a legváltozatosabb része a dobástecnikának. Általában azt a fogást célszerű alkalmazni, ami a legkényelmesebb. Csak néhány TILOS van, amit szem előtt kell tartanod.

Az alapfogás:

Helyezd a dartot a nyitott tenyeredben. Egyensúlyozd és találd meg a tömegközéppontját. Most görgesd a nyilat a hüvelykujjaddal az ujjaid végére. Helyezd a hüvelykujjad egy kicsivel a tömegközéppont mögé, és tartsd annyi ujjaddal amennyivel tetszik, majd helyezd a karod célzási pozícióba. Készen is vagyunk.

A legtöbb fogás csak kicsivel tér el ettől az alapfogástól.

Alapkövetelmények:

  • Hegyet fel!
    Mint azt az első fejezetből tudod, a fogásnak alapvető követelménye, hogy a dart hegye a dobás minden fázisában felfelé mutasson. Ha tied nem felel meg ennek, változtass azonnal!
  • Biztosan, de ne szorosan.
    A fogásnak határozottnak kell lennie, de az ujjizmaidnak nem kell feszülniük az erőlködéstől. Ha az ujjaid elfehérednek a nyomástól vagy a nyíl recéi vágják az ujjad, valószínűleg túl erősen fogod. Ha az izmaid feszesek, az gondot fog okozni a dart elengedésénél és az egész dobás során. A Darts inkább a tapintásra támaszkodik, semmint az erőre. Hogy fenntartsd a tapintásod, tartsd a nyilat elég lazán, hogy még ne csússzon ki a kezedből, de elég határozottan ahhoz, hogy a gyorsítás közben irányítani tudd. Tipikus hiba a dart túl erős illetve túl laza fogása.
  • Hány ujjal?
    Gyakori kérdés, és általában nem megválaszolható. Legalább 3 (a hüvelykujj + 2), legfeljebb 5. Minden ujj a dart testével vagy a hegyével érintkezik, sohasem a szárral vagy még kevésbé a tollal. A két ujjas (hüvelyk + 1) fogás nem biztosít elegendő irányítást, ezért 3 a minimum. A több ujj több lehetőséget teremt az irányításra a gyorsítási fázisban, ugyanakkor megnehezíti az elengedést, ahol több ujj koordinálását kell megoldani. Az ujjak összehangolása az elengedés pillanatában a fogás alapvető kérdése. Biztosnak kell lenned abban, hogy egyik ujjad sem löki meg véletlenül a nyilat az elengedésekor, az utolsó pillanatban eltérítve a dartot a megfelelő iránytól. Ebből egyenesen következik a következő pont:
  • A dart alakja:
    Nem minden fajta fogás használható a különféle típusú darttípusokhoz. Nyilvánvalóan egy hosszabb test lehetővé teszi hogy több ujjal fogjuk meg, míg a kevesebb ujjal történő fogást rövidebb testű nyilaknál érdemes használni (rendben, ez egy kicsit leegyszerűsített összefüggés). Nem csak a neked legideálisabb fogást kell megtalálnod, hanem a számodra legmegfelelőbb alakú nyilat is. These things can of course only be seen combined, and reversely. Just another issue of personal preference.
  • Ne görcsölj!
    Mit tegyünk azokkal az ujjainkkal, amiket nem használunk a dart megfogásában? A legjobb, ha szabadjára engeded őket, vagy ugyanúgy tartod őket is, mint amelyikkel a dartodat fogod. Nem szerencsés például, ha négy ujjal fogod dartot, és a szabad kisujjadat a tenyeredhez zárod, mivel ebben az esetben egyrészt többi ujjad izmai is jobban megfeszülnek, másrészt az elengedésnél is megnő annak az esélye, hogy véletlenül meglököd a nyilad. Mindemellett pedig annak is fennál a veszélye, hogy a dart nyila lefelé mutat, ami -mint már rájöttünk- nagyon-nagyon rossz.
A fogások sokféleségét bemutatandó itt leírunk pár példát a profiktól. Ne feledd, hogy a fogás típusa -ahogy fentebb írtam- nagyban függ a dart alakjától, és viszont:
  • Tollfogás - Phil Taylor:
    Phil a szokásos tollfogással tartja a nyilat. Ez a fogás ugyanolya rossz vagy jó mint a többi, feltéve hogy meg tudod tartani előre mutató helyeztében a nyilat anélkül hogy oldalra fordulna a dobás közben. A tollfogás a második leggyakrabban használt fogás az alapvető változatok közül. Általában vékony, hengeres testű dart-oknál használják, amilyen Phil-nek is van.
  • Szélesre nyitott kéz - Dennis Priestley:
    Dennis közel függőlegesen szokta tartani az ujját, és minden a dart stabilizálásához szükséges feladatot a hüvelykujja lát el. Mikor utoljára láttam egy videón, már egy kicsit zárta az ujjait, de még mindig a legnyitottabb kezű játékosok egyike. Ez a fogás nagyon bizonytalannak néz ki, de nagy előnye, hogy tökéletes elengedést tesz lehetővé. Ezzel együtt természetesen nagy az esély a gyorsítás során annak, hogy elveszítjük a nyíl feletti ellenőrzésünket. Hogy hogyan tudja mégis kontrollálni a nyíl helyzetét ezzel a fogással, az számomra örök rejtély, amit csak ő ismer. Amikor ezt a fogást kipróbáltam, még a tábla eltalálása is problémát okozott. Vagy ösztönösen képes erre a mozdulatra, vagy pedig hosszú évek kitartó munkájával fejlesztette ki. Ez egy példa a fogások extrém világából. Dennis valamivel vastagabb nyilat használ mint az átlagos torpedó alakú nyilak, valahol a Phil Taylor és John Lowe által használt nyilak vastagsága között.
  • Kisujj a hegy végén - Eric Bristow:
    Eric a legjobb éveiben a kisujját a többitől eltartva fogta a nyilat úgy, hogy közben a kisujja a dart hegyét támasztotta. Hosszú hengeres alakú nyilat használt. Az ő fogása az egyik változata az alapfogásnak, nem a legjobb, de nem is a legrosszabb. Kevésbé tehetséges játékosok számára természetellenes lehet.
  • Háromujjas - John Lowe:
    John torpedó alakú nyilat használ, amia szokásosnál vastagabb és rövidebb, így a három ujjal való fogás természetes, hiszen több ujj nem is fér el a rövid testen. Megfontolandó az ilyen típusú nyilaknál.
  • Kisujj eltartásával - Rod Harrington:
    Rod hosszú és vékony testű nyilat használ, és ahogy a gyártás minősége és pontossága fejlődik, egyre vékonyabbat és vékonyabbat. Az alapfogást alkalmazza, miközben a kisujját vízszintesen eltartja. A többi ujja mind érintkezik a nyíl testével. Ez a fogás nagyon logikusnak látszik, én is hasonlót használok, majdnem ugyanilyen testhez.
  • A nyíl elejét fogva - Bob Anderson:
    Bob a nyíl tömegközéppontjától előrébb fogja meg a nyilat, éppenhogy csak egy kicsit a hegy mögött. Ez eléggé ritka, mivel a legtöbb játékos számára nagy küzdelmet jelent kifejleszteni egy jó tapintásérzetet ennél a fogástípusnál. Bob sokkal inkább "tolja", mint dobja a nyilat. A többieknél sokkal gyorsabb a mozdulat a dobás egész során ezért mindig úgy néz ki, mintha kapkodna. Nagy csuklómunka szükséges a dobáshoz. Tollfogást alkalmaz, ami logikusnak tűnik ehhez az extrém technikához és a hosszú, hengeres testhez. Ez a fogástípus nem javasolt, de kifinomult technika azok számára, akik nagyon dinamikusan szeretik játszani a játékot.


És most itt az alkalom, hogy megtaláld a saját fogásod!

Egyszerűen csak találd meg a saját fogásod. Minden, ami használható a felszerelésedhez és tudod irányítani, az jó. Ne másold le csak egyszerűen a többi játékost. Dolgozz a saját stílusodon. Persze ki fogod próbálni más módszerét, esetleg egészen extrémeket is, összehasonlítod őket, melyik jó a számodra és melyik nem, vagy egyszerűen csak rájössz olyan összefüggésekre, amik bővítik tudásod. DE! Te egy egyéniség vagy, ahogy a fogásod is az. Viszont ne vedd fel azt a rossz szokást, hogy minden héten új és forradalmi fogást próbálsz kitalálni. Próbálgasd egy ideig, válaszd ki a számdra megfelelőt, azután pedig gyakorold be és használd ezt.

A dobás mechanikai alapjai - A dobás



Ezt tartalmat és a következő néhányat a budapesti Soul Darts Club honlapjáról gyűjtöttem ki, amely a képre kattintva is elérhető.

Az eredeti oldal elérhető angol nyelven, a www.dartbase.com oldalon

Első fejezet - A dobás
© February 1998 by Karlheinz Zöchling

A dobás

Először is nézzük, hogyan repül egy dart. A dart egy parabolikus pályát követ, ahogyan egy eldobott kő, vagy egy puszkagolyó is teszi.



A dart parabolikus pályán mozog

A röppálya lehet magasabb vagy alacsonyabb, attól függően, milyen erővel dobták el a dart-ot. A megfelelő dobásnak pontosan ezen a parabolikus pályán kell kivezetnie a dart-ot gyorsítás közben, és garantálnia kell, hogy a dart a kéz elhagyása után is folytatni tudja útját ugyanezen a pályán.

Hogyan kell a dart-ot végig a helyes pályán mozgatni? Ennek megfejtéséhez meg kell néznünk a dobó kar mechanikáját, mely pontosan leírható egy olyan 'gép'-ként, mely három (emelő)karból és az őket összekötő (gömb)csuklókból áll, valamint egy további csuklóval egy rögzített ponthoz is csatlakozik:

The highly useful multi-purpose lever-system of the human arm

A fenti képen látható, hogy a két gömbcsukló a csukló és a könyök, a rögzített pont a váll, míg a három emelőkar a felkar, alkar és a kéz.

Azok akiknek volt balszerencséjük mechanikához iskolai tanulmányai során, emlékezni fognak hogy ez egy nagyon egyszerű rendszer: Elvben minden lehetséges pálya leírható a karok tökéletes mozgatásával, és bár az emberi kar kisebb határok között mozgatható, a parabola pályán való mozgatása még mindig egy egyszerű gyakorlat.

A fenti kép már 'célzó' helyzetben mutatja a dobásra készülő kart. A következő animáción megtekinthető, hogyan dolgoznak együtt a 'karok' és a 'csuklók' a tökéletes dobás érdekében, mindvégig a kívánt pályán tartva a nyilat.

Animáció a dobó kar mozgásáról a három-karos rendszerben
Köszönet Tom Neijman-nak a Sitepeople -től, amiért elkészítette ezt az animációt!

Most, hogy már tisztában vagyunk a mechanikai alapokkal, itt az ideje, hogy megtárgyaljuk

Mi KÖTELEZŐ, és mi TILOS dobásnál

Mielőtt továbbhaladnánk, fordíts némi figyelmet a fenti animáció tanulmányozására! Először figyeld meg minden elem elhelyezkedését, aztán az egész rendszert, és végül azt, hogy az egyes elemek hogyan dolgoznak össze a dart pályán tartásának érdekében.

A 'csuklók'-ról és a 'karok'-ról

A váll: Ez az egyetlen pont a teljes folyamat során, melynek pozíciója egyáltalán nem változik. Tehát a cél, hogy a test egyáltalán ne mozogjon dobás közben (igen, ez egy TILOS dolog). Az egész dobásnak csak karból szabad dolgoznia.

A könyök: A hátrahúzás során végig egy helyben marad, majd a gyorsítás egyes pontjain elkezd emelkedni. Ez egy nagyon érdekes pont, mivel bizonyára sokan tanácsolták már neked is, hogy a könyöknek mindig egy helyben kell maradnia a dobás folyamán. Ez valójában hibás tanács. Nézd csak meg mégegyszer az animációt: a rögzített könyök arra késztet, hogy hamarabb dobd el a nyilat. Itt kb. olyan különbség, mint egy pisztoly és egy puska között. A puska hosszabb csöve biztosítja a nagyobb pontosságot. Ez a darts-ban a nyíl hosszabb kivezetésével valósul meg, ehhez viszont mindenképpen meg kell emelni a könyököd a dobás egy bizonyos pontjától. Figyeld meg azt is, ahogy a kéz a dart elengedése után is követi a pálya vonalát. Ez a dart elengedését könnyíti meg, hiszen így nem kell mindig abszolút pontosan ugyanazon a helyen elengednünk a nyilat. Még az sem baj, ha túlvezetjük egy kicsit, attól a dart még a helyes pozícióban marad.

A csukló: A csukló szerepe igen vitatott kérdés. Az animáció sem túl beszédes ezügyben, úgy látszik ez abszolút nem fontos. Ám a profi játékosok egyetlen okból mégis használják: segít a dart felgyorsításában. Téged nem emlékeztet a 3 'karos' modell egy ostorra? Ha a csuklódat 'ráhúzod' az 'ostorunk' végére (ami jelen esetben, hmm, maga a dart), az gyorsabban fog mozogni, ezáltal a rendszer többi részét lelassíthatod, mégis több erő kerül a dobásba, és megnövelheti a hatékonyságot. Azonban van veszélye is a csukló 'ráhúzásának': eggyel több mozdulat amit kontrollálni kell, és eggyel több hibalehetőség. Tehát amíg a profi játékosok sikerrel alkalmazzák, azoknak a kezdőknek semmiképpen sem javasolnám, akiknek nem ösztönösen jön ennek a mozdulatnak a kontrollálása


A dobás fázisai:

Célzás: Helyezd a tekinteted, a dart-ot és a célpontot egyvonalba! Fókuszálj a célra, ne pedig a nyílra vagy a belépő és igen csinos/jóképű lányra/fiúra. Használj a célzásra olyan pontot (csukló, nyíl hegye, stb) amilyet akarsz, vagy célozz ahogy jólesik, de: CÉLOZZ!!! A legtöbb játékos ösztönösen céloz, de meglepő módon néhány játékos nem teszi ezt már a kezdeteknél. Azonban ezt KÖTELEZŐ megtenni, tehát TEDD MEG mindig!

Visszahúzás: Csináld, de ne csináld túl gyorsan! Sok kezdő játékos fél attól, hogy visszahúzás közben szükségszerűen elveszíti a célpontot, de ennek kontrollálása csak gyakorlás kérdése. Csak néhány olyan eredményes játékos van, aki kihagyná ezt a műveletet, de a játékosok többi 99 százalékának ez egy újabb "KÖTELEZŐ" elem a dobásnál. Az, hogy mennyire húzod vissza a kezed személyenként változik, de általában minél inkább hátrahúzod, annál jobb. Ha kényelmes, húzhatod addig, amíg csak lehetséges. ELkerülheted a szemed vagy orrod kiszúrását, ha az állad alá vagy az arccsontod mellé húzod vissz a nyilat, a saját technikádtól függően. Tipikus hiba, hogy a játékos nem húzza vissza eléggé a nyilat, mivel ennek kontrollálása bonyolult, de ez az áldozat biztosítja a kellő helyet a gyorsításhoz, ezzel növelve az eredményességed. Hidd el: egy kis gyakorlással mind egyszerűbbé és egyszerűbbé válik majd!

Gyorsítás: Nem olyan nagy ördöngősség, mint ahogy gondolnád! Csináld természetesen, ne túl gyorsan és ne túl erősen. Csináld egyetlen egyenletes mozdulattal és mindig vezesd ki! Emlékezz rá, hogy a könyök egy kicsit megemelkedik. Ha csuklóból ráhúzol a dobásra, a kezed előrelendül, míg a karod teljesen kiegyenesedik a kivezetés végére, és a kezed rámutat a célzott pontra!

Elengedés: Ahogy azt fentebb írtam, a helyes dobás ösztönszerűen jön, és nem okoz problémát. Ha gondod van a nyíl elengedésével, az valószínűleg technikai hiba, nem emeled a könyököd, vagy nem vezeted ki a dobást. Ez a kritikus pont a csukló ráhúzásánál. A kéznek helyes szögben kell állnia az alkarhoz képest. Ha továbbmozdítod a kívánt szögnél, a dart hegye az elengedési pond alá fog mutatni, és ez - na jó, ezt olvasd el az 'A Dart' fejezetnél az oldal végén.

Rányújtás: Ez egy nagyon fontos dolog. Emlékezz a puska-pisztoly összehasonlításra. Tipikus hiba, amikor a játékos a dart elengedése után leejti a kezét. Csak egy pillanatra tarts meg a karod az utolsó fázisban, kinyújtott állapotában (ahogy a fenti animáción), és érezni fogod, hogy a dobás mennyire gyors.

Az elérendő cél eszközei

A Dart: A helyes dobás valódi sarokkövei a következők: Emlékezz az parabolaívre, amin végigvezeted a nyilat. Geometriai nyelvre fodítva, a nyiladnak a dobás alatt mindvégig a parabola mentén kell mozognia, és iránya mindig a parabola iránytangensével egyezik meg abban a kezed a parabola metszéspontjában (mmm..., remélem valami hasonló). Nem szükséges videoszalagra venned a dobásod és ellenőrizned, hogy a képernyőn mozgó kezed által követett vonal tökéletes parabolaív, ez rendszerint magától kialakul (köszönhetően kő-dobálásával-állatokat-gyilkoló-hogy-aztán-legyen-fini-vacsi-készítő-őseink genetikai örökségének). Fordítsd figyelmed a következő dolgokra: A dart hegye mindig mutasson felfelé a célzó pozícióban. Ez a szög növekedni fog visszahúzáskor, és csökken a gyorsítási részben. Amikor elengede a nyilad, az közel van a vízszinteshez, de még éppen felfelé mutat egy kicsit. Minden körülmények között, ha a dart hegye a dobás során bármikor lefele mutat, az ROSSZ, ROSSZ, ROSSZ! MEGÉRTETTED?!? Ez TILOS!!!

Billegés: Majdnem minden kezdő játékos nyila billeg valamennyire. A profik nyilai szinte soha nem billegnek. A billegés okai a következők lehetnek:

  • A dart valami más pályán lett gyorsítva, ami nem kifejezetten parabola jellegű.
  • A nyíl szár-toll összeállítása nem felel meg az aerodinamikai igényeknek. Használj standard alakú tollakat, és közepes hosszúságú szárakat a dobások gyakorlásához!
  • Valahol a dobásban van egy észrevehető rándulása a karodnak.
  • A leginkább valószínű: A nyíl hegye lefelé mutat valahol a dobás során.
  • A legkevésbé valószínű: A nyíl hegye túlságosan felfelé mutat.

Népszerűségének tényezői

  • bár a DARTS alapvetően egy ügyességi sport, de a játék öröméhez szükséges ügyességet gyorsan el lehet sajátítani
  • nem kíván nagy, különleges kialakítású helyet
  • nem függ az időjárástól
  • nincs szükség különleges ruházatra, felszerelésre
  • nincs nyelvi nehézség, szociális korlát
  • fiatal játszhat idősebbel, férfiak játszhatnak nőkkel
  • játszható párban, mint csapatjáték, de akár egyedül is
  • a különleges befejező dobás miatt mindig van bizonytalanság a végső győztest illetően
  • izgalmas a nézők számára is
  • szellemi és fizikai kikapcsolódást nyújt
  • a költségek elhanyagolhatóak, azokat mindenki a saját pénztárcájához igazíthatja

A darts-sport alapvető eszközei

  • a darts-tábla
  • a dart maga (dobónyíl), ebből 3 egyforma kell
  • néhány kiegészítő felszerelés, mint a megvilágító lámpa, a dobóvonalat jelölő csík vagy küszöb és ha steel dartsról beszélünk, akkor az eredménybeíró tábla, stb.
Ma már elég sok olyan sport eszközöket árusító bolt van Magyarországon is, ahol minden szükségeset megtudunk venni és sok helyen ott helyben ki is tudjuk próbálni az eszközöket.

Egész alacsony áron lehet már komplett darts-felszerelést venni kezdők számára is. Ezek a cégek többnyire házhoz is szállítanak és interneten keresztül is informálódhatunk a termékpalettájukról.

Ha valakinek ilyen webcímre lenne szüksége csak szóljon, és közzéteszek párat, de a

www.darts.lap.hu -n is biztos találni ilyeneket.

2009. január 14., szerda

A darts játék szabályai

A tábla elhelyezése

  • A táblától 237 cm-re kell állnia a dobónak.
  • A tábla középpontjának magassága a talajtól mérve 173 cm.

Dobás

  • Dobásnál mindkét lábnak a dobóvonal mögött kell lennie.
  • Az eldobott nyilat akkor sem lehet újra eldobni, ha az nem érte a táblát.
  • Az elejtett nyílért a dobóvonalon belülre is be lehet lépni.

Számolás

  • Steel játékban csak a táblából a játékos által kivett nyilak pontértéke számít.
  • Soft játéknál 'amit a gép megad' elv érvényesül. /A Magyar Darts Szövegség szabályzata alapján ezalól kivételt képez a kiszálló szektorra dobott utolsó nyíl. Abban az esetben ha az bennt áll a táblában, de a gép mégis tévesen számolta.

Játékok

A Darts története

A legenda szerint néhány száz évvel ezelőtt egy átfázott angol íjász elhatározta, hogy kellemesebb módot választ a gyakorlásra a téli hónapokban. Letette íját, levágott a nyílvesszőjéből és elvonult a közeli pub kellemes melegébe és kényelmébe, ahol ügyességét úgy gyakorolta, hogy a lerövidített nyílvesszőket a falra akasztott farönkszeletbe dobta. Mellé állt egy másik íjász, aki megpróbált az előzőnél jobb eredményt elérni és ezzel megszületett a vetélkedés, a játék, a sport.

Az első írásos feljegyzések között szerepel, hogy az izincourt-i csata idején 1415-ben az angol íjászok, valamint 1620-ban az első angol kivándorlók az Újvilág felé hajózva a Mayflower fedélzetén a DARTS valamely formáját játszották. A kezdeti időszakban a sport a brit civilizációval érintett területeken terjedt el.

A ma érvényes szabályzatok alapját képező versenyszisztémát első alkalommal – mint annyi más sportnál – Nagy-Britániában dolgozták ki a XIX. század végén és akkor alakultak az első szervezetek és klubok is. Az első brit nemzeti szövetség 1924-ben jött létre. Mivel előtte sokan szerencsejátéknak tartották, ez a szervezet fogalmazta meg először, hogy DARTS sport egy olcsó, tiszta, ügyességi játék. 1928-tól egészen az ötvenes évekig a legjelentősebb DARTS-verseny a Londoni Sunday által szponzorált News of World volt.

A sport fejlődése a hatvanas évek végén, a hetvenes évek elején jelentősen felgyorsult, izgalmas, népszerű sporttá fejlődött. A szinte robbanásszerű fejlődésben – a sport alapvető tulajdonságából eredő népszerűségen kívül – két tényező játszott fontos szerepet. Az egyik: a technikai fejlődés, a felszerelések gyártói képesek lettek a nyilakat volfrám ötvözetből készíteni, ami elősegítette az eredmények jelentős javulását. A másik, talán az első tényezőnél fontosabb: 1973-ban Oliver A. Croft vezetésével alakult brit nemzeti szövetség a British Darts Organization (BDO) a televízió nyilvánossága elé vihette a DARTS sportot.

A BDO megalakulását sorra követték más nemzetek szervezeteinek, szövetségeinek megalakulása az USA-ban, Svédországban, Ausztriában, Belgiumban, Új-Zélandon.

1976-ban brit kezdeményezésre megalakult a nemzetközi szervezet a World Darts Federation. Ez a szervezet dolgozta ki és tartja karban a nemzetközi versenyszabályzatot, a ranglista rendszert, szervezi és ellenőrzi a nemzetközi ranglista alapját képező versenyeket, a DARTS népszerűsítését.

A Világ Darts Szövetsége 1992. december 14-én immár 48. tagként soraiba felvette a Magyar Darts Szövetséget.

A versenyzők és a versenyek nagy száma egy körültekintő, területekre, szintekre tagozódó versenyrendszert, komoly szervezettséget igényel. A havonta megjelenő hatvannyolc oldalas Darts World magazin Anthony J. Wood szerkesztésével, folyamatos tájékoztatást ad a versenyek állásáról és figyelemmel kíséri a sportág eseményeit szerte a világon. A műholdas sport TV-csatornák kamerái ott vannak a jelentős versenyeken, azok izgalmát eljuttatják a sportcsarnokokból az otthonokba.

A számos évente rendezett verseny közül a legjelentősebb a Világ Kupa. Nagy-Britannia területén jelenleg már több mint 6,5 millió játékos versenyez rendszeresen. Világ Darts Szövetségnek ma már 52 tagja van.

A DARTS sport népszerűsödésének újabb hatalmas lökést adott a játék gépesített változata, az úgynevezett soft darts játék. Itt a játék lényege nem változott, viszont a verseny menete leegyszerűsödött, hisz a játék levezetését a gép saját maga végzi el, látványosabbá és szórakoztatóbbá téve ezzel a játékot. Mára a világon számos cég gyárt soft gépet, melynek köszönhetően látványos nagy érdeklődést keltő nemzetközi versenyek kerülnek megrendezésre, melyek a média sport közvetítéseiben előkelő helyen szerepelnek. Ezáltal egyre több ember kap állandó információt a darts játékról és kedvet ahhoz, hogy maga is elkezdjen játszani.

Az európai gép gyártók 1996 végén létrehozták az Európai Darts Uniót (EDU), mely csak a soft játékstílust képviseli. Megszervezte az évenkénti tíz fordulós nemzetközi bajnokságot, amelynek fordulói egyes tagországokban kerülnek megszervezésre, így Svájc, Németország, Spanyolország, Olaszország, Ausztria, Szlovénia, Csehország, Magyarország Horvátország ad otthont a fordulóknak.

A darts játék egyre nagyobb ismeretségének köszönhető, hogy a 2001-ben az angol parlament hivatalosan is sporttá nyilvánította és ezzel egy időben megtörtént a darts olimpiai szakszövetségek közé történő felvételének kérelme.

A Magyar Darts Szövetség 1991. decemberében alakult meg. Két önálló szakága van a stell, azaz a hagyományos, acélhegyű nyilakkal, szizál táblán játszott és a soft, azaz elektronikus dart gépen játszott ágazat . A szövetséget elismerte az OTSH, tagja a Magyar Sportszövetségnek és 1992. óta WDF-nek.

A darts sport népszerűsége nő Magyarországon is . Országszerte közel 20 klub és egyesület tagja a Magyar Darts Szövetségnek, a versenyzők rendszeresen részt vesznek a magyar bajnoki címekért folyó, egyéni női-férfi, valamint csapatbajnoki ranglista versenyeken. Természetesen a szövetségi versenyeken kívül még számos versenyzési lehetőség van: kihívásos, pénzdíjas egyéni, páros vagy csapatversenyek.