2009. január 17., szombat

Dartsvásárlás


Íme egy lista, mire kell figyelned, ha dartskészletet vásárolsz

1. Egy szupermarket vagy az IKEA nem a legmegfelelőbb hely a dartsvásárlásra. Némelyik ugyan áril dartskészleteket (steel és soft készletet egyaránt), gyakran táblákkal együtt. Az esetek 99%-ban azonban ezek a cuccok használhatatlanok. Ha soft, akkor a tábla rossz minőségű és méretű (a szegmensek eltörnek és nem cserélhetők). Ha steel, akkor a táblák leggyakrabban papírból készülnek, ami csak kevés játékot bír ki. Az itt kapható készletek a lehető legolcsóbbak, ez azonban nem olcsó árat jelent, hanem értéktelen minőséget.

Olyan üzletet kell keresni, ami a darts-ra specializálódott. Ha nem találsz ilyet, akkor keress egy horgász, vadász vagy fegyverboltot. Néha ezeken a helyeken is lehet darts-felszerelést kapni (legalábbis Európában), és ha van táblájuk, ahol ki tudod próbálni a nyilakat, akkor megtaláltad a megfelelő boltot. A kocsmákban és bárokban, ahol darts-ozni lehet, általában szintén árulnak darts-ot.

2. Hagyj elég időt magadnak kipróbálni a különböző nyilakat. Legalább 1 órát szánj rá, hogy kipróbáld a különböző alakú és súlyú testeket. Ha az üzletben nem biztosítanak ilyen lehetőséget, akkor az a bolt nem is jó.

3. Amikor kipróbálod a nyilakat, ne az alapján dönts, mit találsz el. Csak az számít, milyen érzést biztosít a dobás. Ez fontos, mivel új nyíl kipróbálásánál mindig sokkal jobban odafigyelsz, mint általában. Ezért érsz el jobb találatokat, nem pedig azért, mert a nyíl olyan nagyon jó.

4. Amikor próbálgatod a különböző nyilakat, először csak egy párat próbálj ki, és ez alapján próbálj egy előválogatást csinálni. Például, próbálj ki egy készletet, ami megfelelőnek tűnik. Ne felejtsd el kipróbálni a számodra furcsa alakú nyilakat, vagy ami teljesen más, mint amit használni szoktál. Az elfogultság nem a legjobb dolog amikor új készletet vásárolsz, ti. a tökéletes készletet kell megtalálnod, nem pedig azt, amit megálmodtál. Amikor kb 4 "várományost" kiszűrtél a többi közül, tovább kell vizsgálnod őket, és kiválasztanod az egyik felét. Amikor már csak két készleted maradt, kell eldöntened, melyik is legyen az e kettő közül (valószínűleg ugyanaz a típus lesz, két különböző súllyal).

5. Ha nem vagy biztos benne, melyiket vedd meg, ne vedd meg egyiket se, ne pedig mindkettőt. Ha kellemetlen megmondanod az eladónak, hogy mégsem veszel semmit sem a látogatásod 2 órás időtartama alatt tanúsított szívélyes kiszolgálás ellenére, vegyél pár szárat, tollat, vagy valami apróságot, amire előbb-utóbb úgyis szükséged lesz. Nem azt mondom, hogy őrjíts meg mindenkit a boltban az összes készlet kipróbálgatásával, hogy azután email-en 5%-kal olcsóbban vásárold meg. Szerintem ez nem fair. Hosszú távon ez megöli a kisebb darts boltokat, és egyszer csak azt veszed észre, hogy kifogytál a szárakból, éppen a versenyidény legfontosabb meccsén.

6. Amikor készletet mész kipróbálni, vidd magaddal azokat a tollakat és szárakat, amelyekkel alapban használod a nyilaid. Ha ez az első készletet, középhosszú szárral és standard tollal próbálgasd (ez a kombináció általában az alapfelszereltés minden készlethez).

7. Soha ne vegyél nyilat azért, mert jól néz ki. Soha ne vegyél olyan nyilat, amit nem próbáltál ki előtte. Leginkább az email-en történő vásárlás ellen vagyok. Természetesen ha mindenképpen olyan készletet akarsz, amilyen a csapattársadnak van és amivel előző este számtalan 180-at dobtál, akkor ez is rendben van. De itt kell figyelmet szentelnünk a 2. pontnak.

8. Amikor készletet választasz, vizsgáld meg a meneteit, és hogy kompatibilis-e a szabványos szárakkal és hegyekkel.

9. Ellenőrizd, hogy a készletben lévő nyilak törzsei azonos súlyban vannak-e! Ez nagyon fontos! Egy jó boltnak kell rendelkeznie alkalmas mérleggel. A nyilak maximum 0,2 grammal térhetnek el egymástól. Pl. ha egy készlet 22.1g, 22.2g és 22.3g, az elfogadtható egy "22 grammos" készletnek. Ha viszont 21.8, 22.0 és 22.2 grammosak, akkor nem. Minden vásárláskor el kell végezned ezt az ellenőrzést, kerül amibe kerül. Néhány jól ismert gyártó garanciát ad arra, hogy az általa gyártott nyilak bizonyos súlytartományba esnek (a Unicorn pl. 1/3 százalékos tűrést garantál), de ez nem jelenti azt, hogy a készlet van a súlyhatáron belül! A garancia csak azt mondja, hogy kicserélik a nyilad, ha észreveszed hogy a határon kívül esik a nyíl súlya.

10. A pénz nem lehet szempont. Azt vedd meg, ami megfelelő neked, ne a drágát. A drágább nem feltétlenül jelent jobbat (az egyetlen kivétel a cserélhető hegyű készlet steel nyilaknál). Ha egy 10$-os tetszik, vedd meg. Ha egy 100$-os nyújtja a legjobb érzetet, és a pénztárcád engedi, vedd meg azt!

11. Amikor az első tábládat keresed, az legyen egy szizal tábla. "Szizal tábla" a kulcsszó. Az első szizal táblád legalább darts edzéseid első éveiben elkísér. Mindegy, hogy egy klassz darts háttérrel szereled fel, vagy csak simán a konyhaajtóra, a fontos, hogy felírótáblát is szerezz hozzá. Egy ilyen táblát még email-en is rendelhetsz, nem lehet vele gond.

Mindenképpen kerüld el az olcsó papírtáblákat, amit főleg szupermarketekben árulnak, Ha az ajánlott 22-25 grammos nyilakkal dobálsz rájuk, nem fogják túlélni az első hetet sem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése